instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Bh. stručnjak dr. Nermin Sarajlić dobitnik najznačajnije nagrade iz oblasti humanitarne forenzike u svijetu

Bh. stručnjak dr. Nermin Sarajlić dobitnik najznačajnije nagrade iz oblasti humanitarne forenzike u svijetu

Bh stručnjak, dr. Nermin Sarajlić primio je nagradu Klajd Snou (Clyde Snow ) koju dodjeljuje Američka akademija forenzičkih nauka (HRRRC) odnosno njen Humanitarni i resursni centar za ljudska prava (FSF). Dr.Sarajliću nagrada je uručena lično na najvećem kongresu forenzičkih nauka u svijetu. 

Nagradu su mu uručili Ken Williams, predsjedniko Američke akademije forenzičkih nauka i profesorica Dawnie Wolfe Steadman, direktorica FSF-a. Radi se o najznačajnijoj nagradi u svijetu iz oblasti humanitarne forenzike, što podrazumijeva primjenu znanja i vještina sudsko-medicinskih nauka u humanitarnim aktivnostima, posebno nakon sukoba ili katastrofa.

Na kongresu je bilo 3100 učesnika iz 59 zemalja svijeta. Nažalosst, koliko mi je poznato, ja sam bio jedini iz BiH koji je bio prisutan na kongresu uživo- kaže za etto.ba jedan od nnajcjenjenijih stručnjaka iz oblasti forenzičkih nauka. On je na kongresu u sklopu simpozijuma „ Pravo na istinu“ prezentirao svoj rad „Masovne grobnice: Analiza povreda i uzroka smrti“.

Dr. Nermin Sarajlić je nakon dobivanja velikog svjetskog priznanja održao trominutni govor pred kolegama i u njemu ukratko govorio o bh iskustvima u ekshumacijama i identifikacijama nakon rata. Ova nagrada je, u principu, nagrada za životno djelo, nešto poput Oskara u našoj struci. Do sada niko iz BiH ali ni iz istočne Evrope nije dobiio ovo priznanje- ističe bh stručnjak. 

Veliki broj uspješnih pojedinaca i organizacija bili su nominirani ove godine za Klajd Snouovu nagradu, pregledani i rangirani, a nagrada je otišla u ruke profesora Sarajlića. Kandidate za ovu nagradu (pojedince ili organizacije) predlaže član međunarodne zajednice forenzičkih nauka. Kriterijumi odabira se fokusiraju na kontinuirani obim rada u humanitarnoj forenzičkoj nauci. Obrazovan za forenzičkog patologa, karijera dr. Nermina Sarajlića i angažman u humanitarnoj forenzici traje skoro tri decenije. Neumorno je bio uključen u identifikaciju i repatrijaciju preko 30.000 nestalih osoba iz rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

“Profesor Sarajlić je zagovornik “Prava na istinu” i pobornik ljudskih prava. Njegovo dugogodišnje iskustvo u oblasti forenzike, ali i na projektu bosanskih nestalih osoba, nudi primjer posvećenosti i napora bez premca u identifikaciji nestalih osoba kao rezultat oružanog sukoba”, navodi se u obrazloženju Američke akademije za forenzičke nauke za ovo veliki priznanje. Ističe se da je nagrada također namijenjena da “podstakne razvoj karijere i umove mladih forenzičara” i da predstavlja “primjer posvećenosti Američke akademije forenzičkih nauka primjeni forenzičke nauke kako bi pomogla u rješavanju važnih pitanja u međunarodnom i globalnom domenu”.

Profesor Sarajlić u Bosanskoj Krajini i Unsko-sanskom kantonu poznat je po višegodišnjem radu na ekshumacijama i DNK analizama posmrnih ostataka ubijenih u proteklom ratu. Sa poljskom antropologinjom Evom Klonowskom radio je u timu Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) koja godinama usko surađuje sa bh Institutom za traženje nestalih. Kroz njegove ruke prošle su na hiljade posmrtnih ostataka ubijenih civila sjeverozapadne Bosne, u ogromnom većini, Bošnjaka i Hrvata. On je bivši šef Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i kopredsjednik Balkanske akademije forenzičkih nauka.

U razgovoru za naš portal prof.dr. Nermin Sarajlić najavljuje zanimljiv projekat koji će raditi sa nekoliko uglednih imena iz svijeta forenzičke patologije.

„Od planova, možda je najinteresantnije da dr. John Clark, bivši šef ekspertnog tima Tribunala u Hagu (ICTY), dr. Naim Uka, donedavno šef Instituta za sudsku medicinu u Prištini i ja pripremamo radionicu koja bi se bavila sudsko-medicinskom analizom skeletiranih posmrtnih ostataka obzirom da su takva znanja veoma deficitarna u svijetu. Radionicu planiramo pokrenuti u sklopu Balkanske akademije forenzičkih nauka čiji sam kopredsjednik- kaže dr. Sarajlić.

Kolins Snou (1928-2014) je jedan od najznačajnijih svjetskih forenzičara-antropologa. Između ostalog, poznat je i po svjedočenju pred Odabranim odborom za atentate Predstavničkog doma o forenzičkim aspektima atentata na američkog predsjednika Džona Kenedija, istraživanjima skeletnih ostataka faraona Tutankamona, nacističkog zločinca dr.Mengelea, žrtava bombardovanja u Oklahoma Sitiju. Tragao je za ostacima američkog odmetnika Buč Kasidija ( Butch Cassidy) i Sandans Kida (Sundance Kid) u Boliviji,a a od 1997. radio je na masovnim grobnicama pronađenim na teritoriji bivše Jugoslavije.

KOMENTARI