instant fap
Naslovnicainmedia danas

Ništa od raskida ugovora sa “Lagerom”

Ništa od raskida ugovora sa “Lagerom”

Trenutno ne postoje nikakvi uslovi za raskid koncesionog ugovora sa kompanijom “Lager” iz Posušja koja eksploatiše ugalj na području Sanskog Mosta, izjavio je ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Armin Kardašević. Ministarstvo privrede USK organizovalo je u protekli petak sastanak na kojem se razgovaralo o eksploataciji mrkog uglja u blizini sela Kamengrad, gdje kompanija “Lager” ima koncesiju.

Kako navode iz Ministarstva, sastanku su prisustvovali predstavnici koncesionara, zatim Komisije za koncesije USK, glavni federalni rudarski inspektor i predstavnik općine Sanski Most, dok se nisu odazvali predstavnici mještana i nevladinih udruženja. 

“Konstatovano je da oni imaju sve dozvole za rad. Da bi se koncesija prekinula, mora postojati razlog zašto se prekida. U ovom trenutku, dok ne dobijemo i te izvještaje sa terena, ne vidimo način ni elemente koji bi doveli do raskida ugovora”, izjavio je Kardašević. 

Podsjetimo da je Općinsko vijeće u Sanskom Mostu prije mjesec dana jednoglasno izglasalo poništenje odluke o dodjeli koncesije koju su izdali 2015. godine firmi “Lager” i to na površini od preko hiljadu hektara. 

Ovoj odluci prethodili su protesti mještana i poljoprivrednika iz sela koja su ugrožena eksploatacijom uglja. 

Od Vlade USK, kao organa koji je izdavalac koncesije, zatraženo je da se poništi ranije sklopljeni ugovor, a od nadležnih federalnih ministarstava i institucija također se traži poništavanje rješenja i ukidanje dozvola za pomenutu eksploataciju.

S druge strane, predstavnici kompanije “Lager” ističu kako su u proteklom periodu ispunili i ispoštovali sve zakonske uslove vezane za eksploataciju uglja, uključujući i okolišne dozvole. 

Naveli su kako su u revitalizaciju rudnika u Kamengradu uložili na desetine miliona maraka, te generisali otvaranje oko 600 radnih mjesta, što lokalnoj zajednici, ali i šire, donosi veliku ekonomsku korist. 

Također, kako su istakli, zahvaljujući njihovoj eksploataciji uglja u značajnoj mjeri se održava stabilnost energetskog sistema. 

U prošloj godini iskopano je 700.000 tona uglja na području rudnika u blizini Sanskog Mosta. 

Ugalj je plasiran na tržište Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, kažu iz ove posuške kompanije, koja je jedan od poslovnih partnera “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine”.

KOMENTARI