BiH potpisala sporazum s Europolom o operativnoj i strateškoj saradnji

HomeVijestiBiH

BiH potpisala sporazum s Europolom o operativnoj i strateškoj saradnji

Na Europolovom kalendaru najtraženijih bjegunaca i jedan Banjalučanin

Između Bosne i Hercegovine i Evropske policijske službe (Europol) potpisan je sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji. On će značiti razmjenu operativnih podataka između BiH i policija zemalja članica Europola, uključujući lične podatke o osumnjičenim osobama.

Sporazum predstavlja najveći korak BiH kada je u pitanju bezbjednosni sektor na putu evropskih integracija, istakao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

“Ovo je bio planirani zadatak iz reformske agende. Na ovaj način sve bezbjednosne agencije postaju dio evropskog policijskog sistema i BiH tako postaje sastavni dio ukupne bezbjednosti Evropske unije. Zadovoljni smo činjenicom što ćemo biti u prilici i moći davati svoj doprinos bezbjednosti. To je naš strateški cilj koji nema alternativu. Time što ćemo davati taj doprinos, naša nasušna potreba je da putem rada sa Europolom dobijemo nove alate u borbi protiv sigurnosnih izazova u BiH”, poručio je Mektić.

sporazum mektic34

On je direktora Ureda Evropske policije (Europl) Roba Wainwrighta upoznao sa ključnim sigurnosnim izazovima sa kojima se BiH suočava.

“Rekao sam da su to radikalizam, pojave terorizma, organizovani kriminal, krijumčarenje droga i narkomanija, trgovina ljudima, borba protiv svih oblika imovinskog kriminaliteta – automafija. Treći ključni strateški prioritet je borba protiv korupcije koja je ušla u sve pore našeg društvenog života i tako ugrožava ekonomsku osnovu”, naglasio je Mektić.

Dodao je kako će BiH uskoro formirati takozvanu kontakt grupu koja će djelovati prema Europolu, i obrnuto.

Današnji sastanak i potpisavanje sporazuma dolazi u svjetlu velikih terorističkih prijetnji i napada koji potresaju Evropu te velike migracijske krize koju su zloupotrijebili krijumčari ljudima, rekao je direktor Europola.

Prema njegovim riječima, BiH se od danas pridružila skupini od 700 policijskih agencija iz 40 zemalja koje obuhvata saradnja Europola.

sporazum mektic5

“S nestrpljenjem očekujemo implementaciju ovog sporazuma jer smo svjesni da posjedujete znanje koje će biti od koristi Europolu. Zauzvrat, stavljamo na raspolaganje sve kapacitete kako bi pomogli vašem sigurnosnom sektoru da zaštiti građane, da im se omogući sigurno okruženje. Sporazum je operativni nivo i reguliše policijske operacije koje će se baviti pravim predmetima”, poručio je Wainwright.

Kada je riječ o mogućem novom migracijskom valu u Evropi te eventualnoj infiltraciji stranih boraca putem tog vala, Wainwright ističe kako će u tom smislu Europol rasporediti novih 200 policajaca na eksternim granicama EU zemalja.

“Važno je da prvo ne povežemo priliv migracija i priliv stranih boraca. Od velikog broja izbjeglica, mali broj njih je takvih, ali ima slučajeva koju traže dužnu pažnju svih zemalja EU. Prvi policajci će biti usposleni u narednih mjesec dana u Grčkoj kako bi sarađivali sa grčkim snagama”, zaključio je direktor Europola.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: