instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

BiH ugrožena od terorizma isto kao i ostale zemlje svijeta

BiH ugrožena od terorizma isto kao i ostale zemlje svijeta

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela istakli su da BiH nije ništa više ili manje ugrožena od terorizma nego li su to ostale zemlje regiona, ali i cijelog svijeta.

Samir Kavazović, šef Sektora za međunarodnu operativnu policijsku saradnju smatra da je terorizam globalni problem koji podjednako prijeti svima.

“BiH ništa više ili manje nije ugrožena, ni sigurnija od drugih zemalja u regionu i svijetu. To je globalna prijetnja. Radi se o globalnoj pojavi koja je što se tiče Interpola zauzela veliko mjesto u projektu 2020, a mi smo sa svoje strane poduzeli dosta aktivnosti od kada je krenulo taj projekt i u njega smo uključili sve policijske agencije u BiH. Uključeni smo i u mnoge radne grupe u Interpolu, a u konkretnim sastancima i aktivnostima participiraju sve naše agencije“, naglasio je Kavazović.

Branislav Pavlović, šef Nacionalnog centralnog biroa Interpola Sarajevo kazao je da je u odnosu na prošlu godinu u porastu broj raspisanih potjernica za licima osumnjičenim za terorizam u cilju hapšenja ili ekstradicije.

“BiH je u prošloj godini raspisala ukupno 66 plavih potjernica u svrhu prikupljana informacija i lociranja lica i pet potjernica u svrhu lišenja slobode. Ove godine je taj broj drugačiji, raspisane su 32 plave potjernice i 28 potraga za licima u cilju hapšenja i ekstradicije. Znači sa pet na 28 lica što pokazuje značajan pomak po broju potraga za licima. Kada su u pitanju potrage raspisane od strane drugih zemalja tu je jako veliki broj i one se automatski čine dostupnim svim policijama na terenu. Ta brojka se mijenja iz dana u dan, jer većina tih plavih potraga vremenom pređe u crvenu, jer se prikupe dodatne informacije“, rekao je Pavlović.

Kavazović je dodao da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, preko njegovog sektora za međunarodnu saradnju tokom 2016. godine, kroz međunarodne zaštićene kanale sa Interpolom, Europolom i SELEC-om, razmijenila preko 100.000 informacija, te da je otvoreno preko 8.000 novih predmeta što međunarodnom saradnjom, što na zahtjev domaćih tijela. Također, je istakao da je realizovan ili je u toku realizacija velikog broja projekata.

“Realizovali smo i devet operativnih akcija u organizaciji Interpola, Europola i SELEC-a ili zajednički. One su se uglavnom odnosile na organizovani kriminal za trgovinu oružjem. Radimo na mnogim projektima, a među njima prvi koji će stupiti na snagu od 1.januara 2017. godine je evidencija lica za kojima se traga. Riječ je o aplikaciji koja ima bazu podataka lica i predmeta za kojima se traga. Ta evidencija će biti dostupna svim agencija za provođenje zakona u BiH, a teba reći da sadrži od preko 190.000 lica za kojima su zemlje članice Interpola raspisale potjernice“, naveo je Kavazović.

Prema njegovim riječima u toku je realizacija ili su realizovani projekti vezani za praćenje ilegalnog oružja, zatim širenje zaštićenog sistema I24 kanala Interpola na niže organe za sprovođenje zakona u BiH, baza podataka slika seksualnog zlostavljana djece, baza podataka huligana koja će biti dostupna prilikom organizacije velikih sportskih događaja…

Pavlović je predstavio statistiku vezanu za potjernice raspisane tokom 2016. godine.

“Posredstvom NCB Interpol Sarajevo raspisano je 237 potraga za licima. Po potragama koje su raspisane od nadležnih organa u BiH slobode je lišeno 77 lica, od čega njih 75 na području drugih država. Lica su lišena sloboda u ukupno 15 zemalja. Po potjerama koje su raspisale druge države u BiH je uhapšeno 26 lica. Ekstradicija je realizovano 88, od čega 61 lice iz drugih zemalja i BiH“, kazao je Pavlović.

Dodao je da prema njihovim informacijama proces izurčenja Alije Delimustafića iz Hrvatske u BiH ne bi trebao trajati dugo, jer je osumnjičeni pristao na pojednostavljeni postupak izručenja.

Kada je u pitanju Sanin Sefić, koji je nakon ubistva dvije djevojke automobilom, pobjegao u Novi Sad njegov izručenje ide po redovnom postupku, a prema riječima Pavlovića to može trajati jako dugo, jer ne zavisi od BiH, nego od organa druge zemlje.

KOMENTARI