instant fap

Bijeli jorgovan u haremu Hamzi-begove džamije

Bijeli jorgovan u haremu Hamzi-begove džamije

Hamzi-begova džamija s četiri minareta i kao takva jedinstvena u cijeloj Bosni i Hercegovini privlači pažnju ljepotom i grandioznošću. Specifična je po mnogo čemu, a dva minareta su izgrađena za dva brata šehida Bišćevića.

Kada dođe dijaspora sve oživi

Dolaskom dijaspore u Hamzi-begovoj džamiji se osim na džumi i sabah-namazu okuplja veliki  broj  vjernika, a organizuju se i književne večeri, te druženja mladih, tako da ova džamija “živi” tokom cijele godine na jedan specifičan i poseban način.

Brojni turisti i stranci koji posjete Sanski Most su veoma zainteresovani da posjete Hamzi-begovu džamiju i dožive  atmosferu čak i za vrijeme molitve.

Značenje četiri minareta

“U islamskoj arhitekturi četiri minareta nemaju posebnog značenja, ali dva minareta  koja su izgrađena na našoj džamiji su posvećena dvojici braće Bišćevića, šehida, koji su ubijeni na putu prema logoru Manjača u minulom ratu. Njihov treći brat doktor Nedim Bišćević je u spomen i sjećanje na svoju braću zajedno s ocem i majkom donirao sredstva za izgradnju dva minareta i oni su vakifi, odnosno donatori kada su u pitanju dva minareta. Ujedno je to simbolika i sjećanje na sve nedužne žrtve proteklog rata.

Bijeli jorgovan  u haremu

Zanimljiva je priča o stablu bijelog  jorgovana, koji se nalazi u haremu, odnosno dvorištu Hamzi-begove džamije.  Legenda kaže da su ovo stablo donijeli prije dva vijeka muslimani koji su iz Mađarske doselili u Sanski Most, u vrijeme kada su se Turci povlačili prema današnjoj Krajini.

“To su muslimani koji nose prezimena Saleš, Taraš, Heder i čiji potomci i danas žive u Sanskom Mostu”.

Hamzi-begova džamija ponos  je i ukras Sanskog Mosta, grada na devet rijeka. Prvu džamiju davne 1557. godine izgradio je turski namjesnik  bosanskog  porijekla Hamza-beg, po kojem i današnja džamija nosi ime.

KOMENTARI