instant fap
NaslovnicaBiH

Bilo bi dobro da BiH govori jednim glasom

Bilo bi dobro da BiH govori jednim glasom

Na političarima u Bosni i Hercegovini je da definišu brzinu kojom će biti ostvarena evropska perspektiva * EU neće nametati rješenja, a ovakvi sastanci bi mogli postati stalni * Izetbegović: Moramo prestati sa prepirkama

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan Füle, tokom današnjeg prvog zajedničkog sastanka sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine i političkim liderima iz naše zemlje nazvanog “Dijalog na visokom nivou o procesu pristupanja BiH u EU”, koji su se na njegov poziv okupili u Bruxellesu, pozvao je vlasti BiH da nastave raditi na ispunjavanju obaveza iz evropskog puta.

Füle je učesnicima rekao kako je njihovo prisustvo sastanku u sjedištu Evropske komisije važno zbog aspiracija građana BiH da se pridruže EU, a naročito u svjetlu činjenice da Hrvatska sljedeće godine postaje članica EU, Crna Gora do kraja ove sedmice otvara pregovarački proces, a Srbija ima status zemlje kandidata. Bilo bi poželjno, smatra Füle, da i BiH izvuče korist iz tog momentuma kretanja.

Domaći dogovor

Ponovio je i da BiH ima jasnu perspektivu u EU. Nije propustio da kaže i da je politička situacija u BiH, u vrijeme kada mu se pojavila ideja za organizovanjem ovakvog sastanka, bila stabilnija nego što je to slučaj danas.
– Razlog zbog kojeg sam pozvao političke lidere iz BiH leži u činjenici da BiH ima jasnu evropsku perspektivu, ali je na političarima da definišu brzinu kojom će se ona realizovati, kazao je Füle novinarima pred koje je izašao dok se sastanak odvijao na istom spratu u susjednim prostorijama.

No, za napredak su potrebni naredni koraci, koji zavise od dogovora. Iako je Füle rekao da od današnjeg sastanka ne očekuje krajnje dogovore i da nije na ljudima iz EU da to nameću, istakao je da je razgovorima želio dati izvjestan politički premaz i podići ih na višu političku razinu. I tu je bio jasan – dogovor se očekuje u samoj BiH.

Sudionicima je prezentirano ono što je Evropska komisija do sada pripremila o mehanizmima koordinacije, a što je i najveći kamen spoticanja među entitetima.
– Za naredne faze napredovanja u evropskim integracijama bilo bi dobro da BiH govori jednim glasom, ali političari moraju i sami razumjeti zašto je to potrebno, rekao je Füle.

Među učesnicima su bili govornici iz pojedinih zemalja Evropske unije, poput Španije, koji su u praksi izlagali o mehanizmima koordinacije, bez obzira na to da li su na papiru ili u praksi federalne. Oni su govorili kako kod njih funkcioniše koordinacija na državnom nivou. Modela je mnogo, rekao je Füle, a praksa je raznolika.
– Cilj je da se, možda nakon nekoliko ovakvih sastanaka, dobije jasna ideja koja bi polja i kako trebalo koordinisati i da se razmijeni što više ideja, kazao je on.

Ipak, optimista

Ipak, Füle je optimista, jer pred očima ima uvođenje bezviznog režima, za šta zasluge pripadaju stranama u BiH koje su se dogovorile oko onog što je bilo potrebno i korisno. Ovakvi skupovi, njegova je ocjena, mogli bi postati stalni, a ne tek izolirani događaj.
A u obraćanju tokom sastanka je napomenuo da, nažalost, nije došlo do promjene Ustava BiH u dijelu koji se tiče provođenja odluke u predmetu Sejdić – Finci, iako su usvojeni zakoni o državnoj pomoći i o popisu stanovništva, još nisu učinjeni “kredibilni napori” kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu.

Sastanku su, osim Fülea, prisustvovali i drugi visoki zvaničnici EU Peter Sorensen, Stefano Sannini, Piere Mirel i Janez Potočnik, a sa bosanskohercegovačke strane predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, predsjednici vlada Federacije BiH i Republike Srpske Nermin Nikšić i Aleksandar Džombić, te lideri političkih partija Mladen Bosić (SDS), Dragan Čović (HDZBiH), Milorad Dodik (SNSD), Zlatko Lagumdžija (SDPBiH), Božo Ljubić (HDZ 1990) i Sulejman Tihić (SDA). Na sastanku se pojavio i Fahrudin Radončić (SBB), kojem je Füleov poziv uručen naknadno, u petak.
Iako je skup sazvan kako bi se, uz ostalo, približila stajališta oko uspostave efikasnih mehanizama koordinacije, Dodik je pred sami početak izjavio kako ne dolazi u obzir uspostavljanje, niti nametanje takvog rješenja na nivou države i da ne vidi neku svrhu od svega ovoga. Svi pozvani lideri imali su priliku da daju svoj sud o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji i procesu EU integracija.

Nakon komesara za proširenje EU, na sastanku se obratio i predsjedavajući Izetbegović, koji je, također, kazao kako bi ovakvi susreti trebali da postanu redovna praksa, jer je BiH potreban intenzivniji politički dijalog sa najvišim zvaničnicima EU.