instant fap

Bioplanet Bike – Električni bicikl za eko vožnju bez umora

Bioplanet Bike – Električni bicikl za eko vožnju bez umora

Krešimir Budimski bivši je vojni pilot koji je 1997. napustio vojsku i nakon toga sa suradnicima počeo razvijati model električnog bicikla u poduzeću kojeg je osnovao i nazvao Bioplanet. Električni bicikl Bioplanet Bike kojeg je razvio, jedan je od autentičnih hrvatskih patenata, ali zbog domaćih ekonomskih uvjeta poslovanja, koji su mu bili krajnje nepovoljni, Krešimir je proizvodnju nakon godinu dana preselio u Njemačku, u Stuttgart, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

-Iz aviona na bicikl –

Krešimir kaže kako je njegov bicikl u njemačkom poslovnom okružju odlično prihvaćen i proizvodnja je započela bez ikakvih problema.

Budimski od rane mladosti voli avione i letenje, to ga je dovelo i do službe vojnog pilota u Hrvatskoj vojsci; no, kako je sve manje vojnih aviona, tako su mu ponudili mjesto predavača u vojnoj školi, što se Krešimiru, kaže, nije svidjelo. Dao je otkaz i krenuo samostalnim, poduzetničkim putem. Brze vojne avione sada je zamijenio električnim biciklom koji mu je stalni suputnik pri obavljanju svakodnevnih obveza po gradu Zagrebu, a s njim za vikend ode na vožnju u prirodu.

Iako solidne tjelesne mase, Krešimir pokazuje kako se nakon poduže vožnje do mjesta sastanka nije nimalo oznojio, što je zaista prednost ovog ekološki prihvatljivog vozila. Upravljanje ovim biciklom zaista je jednostavno. Osim klasičnog mijenjanja brzina i pedaljenja, na desnoj ručici volana nalazi se prekidač koji služio kao gas. Pritiskom palca na ovu polugicu prema dolje, aktivira se gotovo bešumni motor koji stupnjevito ubrzava i uskoro Bike razvije zavidnu brzinu.

– Bioplanet Bike je autentični električni bicikl –

“U razvoj bicikla tim stručnih ljudi uložio je preko dvije godine, što je na kraju rezultiralo biciklom koji udovoljava svim standardima te ima jedinstven i privlačan dizajn koji ga čini prepoznatljivim u svjetskim okvirima, a koji je zaštićen pri Nacionalnom uredu za zaštitu intelektualnog vlasništva”, poručio je Krešimir.

Svjetsko tržite ima jaku konkurenciju u kojoj nije lako opstati; godišnje se proizvede više od 20 milijuna električnih bicikala na svijetu. Najveći broj bicikala nastaje preradom običnih u električne bicikle, no Bioplanet Bike je autentični električni bicikl.

Cijena Bioplanet Bikea na europskom tržištu iznosi 3.000 eura, a do sada je proizvedeno preko stotinu primjeraka ovog bicikla koji se distribuira na 4 kontinenta.

– Amortizeri za dodatni komfor i udobnost vozača – 

Bicikl je težak 29 kilograma, zadovoljava europske regulative i standarde, ima 9 brzina i motor snage 250 i 500 wata. Specifičnost ovog bicikla je u tome što ima prednju i stražnju suspenziju, amortizere koji vozaču daju dodatni komfor i udobnost. Kao i na svim boljim suspenzijama, osjetljivost amortizera moguće je prilagođavati težini vozača i zahtjevnosti terena po kojem se bicikl kreće.

Trajnost baterije je preko 7 godina i omogućava preko 2.000 ciklusa punjenja. Sa samo jednim punjenjem moguće je prijeći do 100 kilometara. Baterija se nalazi skrivena u prednjem dijelu okvira bicikla, a puni se putem jednostavne, tropolne utičnice koja se nalazi neposredno ispred volana. Motor koji pokreće bicikl također je sakriven od pogleda, a tako zaštićen i od eventualne kiše, nalazi se uz osovinu pedala i kad se uključi, pomaže vozaču u pogonu bez da ometa pedaljenje.

Specifičnost ovog bicikla je visoka mogućnost prilagodbe sjedala i volana koja omogućava udobnost pri vožnji osnovnoškolcu kao i visokom, odraslom čovjeku.

Krešimir naglašava kako se bicikl može popravljati u bilo kojem servisu, dijelovi na njemu su standardni i zamjenjivi, a električni dijelovi ne zahtijevaju nikakvo posebno održavanje.

Za sada bicikl se prodaje u dvije osnovne boje, bijeloj i crnoj.

Ovaj bicikl se regionalno distribuira preko tvrtke Biolab d.o.o. koja ima sjedišta u Sarajevu i Zagrebu.

KOMENTARI