instant fap

BKUD Radost okuplja naše ljude u Gautingu i Landsbergu

BKUD Radost okuplja naše ljude u Gautingu i Landsbergu

BKUD Radost e.V je nefomalna grupa građana koja se okupila s ciljem osnivanja bosanskog kulturno-umjetničkog društva na prostoru općina Gauting i Landsberg, koje se nalaze u okolini grada Münchena.
Preporučujemo

Svoje prvo okupljanje ova grupa imala je u petak 15. februara 2019. godine, u Omladinskom centru u Gautingu.

Tada je sa svojim radom počela folklorna sekcija pod palicom Mirsade Hasanić. Osnivačka skupština društva održana je 1. marta 2019. godine. Na toj skupštini donešena je Odluka o osnivanju Bosanskog kulturno-umjetničkog društva “Radost” te je usvojen Statut.

U sklopu ovog Statuta definisane su sljedeće svrhe/ciljevi društva:

– Promocija zavičajnih vrijednosti, što podrazumijeva očuvanje i njegovanje bosanskih narodnih nošnji, uključujući tradicionalne nošnje kao i njihovu promociju i širenje. Ovu svrhu udruženje ostvaruje očuvanjem i promocijom (organizovanjem) svih tradicionalnih kulturnih događaja.

– Promocija tradicionalnih običaja, što podrazumijeva promociju, njegovanje i očuvanje prirodnih i historijskih karakteristika bosanskog naroda u njihovoj tradiciji, pjesmi, muzici, plesu i amaterskim predstavama. Ostvaruje se edukacijom na temu narodnih nošnji, tradicije, pjesme, muzike, plesa i amaterskih predstava, te redovnim probama.

– Promocija umjetnosti i kulture, što podrazumijeva očuvanje i njegovanje bosanskog jezika i književnosti. Ostvaruje se organizovanjem predavanja, panel diskusija, promocija knjiga, kreativnih radionica, kulturnih manifestacija, kao i izdavanjem publikacija.
Preporučujemo

Folklorom se u Innsbrucku njeguje naša kulturna baština

– Promocija međunarodnih stavova, tolerancije u svim oblastima kulture i koncepta međunarodnog razumijevanja, što podrazumijeva promociju, očuvanje i njegovanje odnosa sa BiH. Ostvaruje se organizacijom manifestacija kao što su panel diskusije i predavanja na temu aktuelnih društvenih događaja u BiH za društvenu zajednicu u Njemačkoj.

Udruženje na taj način ispunjava važnu funkciju izgradnje mostova u okviru međunarodnog prijateljstva i oblikovanja miroljubivih odnosa. Svrha se također ostvaruje i kroz odlikovanje zaslužnih osoba, udruženja i institucija.

– Promocija sjećanja na progonjene, žrtve rata i katastrofa, što podrazumijeva sjećanje na žrtve rata (1992-1995.) u BiH. Ostvaruje se kroz manifestacije historijsko-političkog obrazovnog rada, kao što su npr. panel diskusije, razgovori sa svjedocima/očevidcima, promocije knjiga, izložbe, prikazivanje filmova, ekskurzije, studijska putovanja, radionice, itd.

Članovi ovog udruženja pozvali su sve zainteresovane koji podržavaju njihove ciljeve i žele biti aktivni, da im se pridruže. Možete ih kontaktirati putem njihove facebook stranice ili e-mailom na: bkud.radost@gmail.com.

– Aktivnost može podrazumijevati igranje u folklornoj sekciji, kao i koreografiju, zatim pjevanje, sviranje, fotografiju, rad s tehnikom, organizaciju događaja itd. Također, može se odnositi i na rad na raznim projektima koji nemaju veze sa muzikom i folklorom, poručili su iz BKUD Radost.
Preporučujemo

Starosnog ograničenja nema. Bitna je samo dobra volja i raspoloženje!

KOMENTARI