instant fap
NaslovnicaSanski Most

Bliha i Zdena izlile iz svojih korita

Bliha i Zdena izlile iz svojih korita

Usljed obilnih kišnih padavina koje su zahvatile općinu Sanski Most tokom proteklog dana, pritoke Sane, Bliha i Zdena su se u pojedinim dijelovima izlile iz svoga korita ugrozivši okolno zemljište i stambene objekte u nekoliko naseljenih mjesta. Najkritičnije stanje je području naselja Husimovci, Kamengrad i  Zdena, gdje se Bliha izlila iz svoga korita poplavivši nekoliko desetina stambenih objekata.

Ugrožena područja danas su obišli načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić i predsjedavajući Skupštine USK, Husein Rošić skupa sa svojim saradnicima i predstavnicima nadležnih općinskih službi. Prema riječima mještana, uslijed obilnih kišnih padavina tokom proteklog dana nivo rijeke Blihe se povećao u vrlo kratkom vremenskom periodu te je rijeka u jednom dijelu napustila korito i izlila se na okolno zemljište ugrožavajući imovinu mještana. Stariji mještani kažu kako ne pamte ovakvu situaciju koja je uzbunila građane ovog dijela općine Sanski Most.

Predsjedavajući Skupštine USK, Husein Rošić, danas je u pratnji svjih domaćina, predstavnika općine Sanski Most, obišao ugrožena područja.  On je istakao kako će se u narednom periodu angažirati sve nadležne institucije i ustanove kako bi se pomoglo ugroženim mještanima. Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, najavio je sjendicu općinskog štaba civilne zaštite na kojoj će se razmatrati mogućnost proglašenja elementarne nepogode.

On je također najavio kako će na ugrožena područja izaći i predstavnici inspekcijskih organa kako bi se utvrdilo stanje u kojem se nalaze kanali za odvodnju oborinskih voda.Prema poslednjim informacijama iz službe civilne zaštite općine Sanski Most nivo vodostaja rijeka Blihe i Zdene se nalazi u opadanju i očekuje se njihovo povlačenje u korita. Osim pomenutih naselja, rijeka Sana je na podurčju sela Vrhpolje i Trnova izlila iz korita i ugrozila poljoprivredno zemljište te nekolicinu stambenih objekata. Također, vodostaj Sane, uzvodno prema Ključu također opada, što bi trebalo značiti da će situacija u naredim satima biti stavljena pod kontrolu.

[flagallery gid=9 name=Gallery]