instant fap
NaslovnicaBiH

Sud BiH objavio demant za tekst novinara Midhat Dedića

Sud BiH objavio demant za tekst novinara Midhat Dedića

Ured za odnose s javnošću Suda BiH uputio je demanti medijima u povodu vijesti koju je objavio Dnevni avaz da se bivši komandir Petog korpusa Dževad Čaušević u šupi porodične kuće objesio zbog toga što je dobio poziv ove institucije za svjedočenje. Demanti prenosimo u cijelosti

Ovim putem Vam se obraćamo sa molbom da u cilju objektivnog i tačnog informisanja bosanskohercegovačke javnosti, objavite demanti u vezi sa netačnom informacijom koja je objavljena dana, 10. maja 2012.god., na portalu www.dnevniavaz.ba pod naslovom „Tragični kraj bivšeg komandira Petog korpusa Armije RBiH: Dževad Čaušević se objesio u šupi“ i podnaslovom “Dan prije dobio poziv da svjedoči u predmetu protiv Mehura Selimovića, Adila Ružnića i Emira Mustafića, pripadnika Petog korpusa koji se terete za ratni zločin”

Naime, u navedenom tekstu novinar Midhat Dedić, pored ostalog, navodi: „Iz razgovora s članovima porodice jasno je da bi najjači i jedini razlog zbog kojeg se Dževad odlučio na ovakav čin, moglo biti njegovo pojavljivanje na Sudu BiH kao svjedoka u suđenju protiv optuženih Mehura Selimovića, Adila Ružnića i Emira Mustafića, pripadnika Petog korpusa Armije RBiH koji se terete za ratni zločin“, te se takođe navodi: „Dževad Čaušević je, prema izjavama članova porodice, dobio prošlog petka telefonski poziv iz Suda BiH da 11. maja dođe u Sarajevo da svjedoči. Dva dana prije, odlučio je sebi prekratiti život. Nije ostavio oproštajnu poruku, ali je tragičnim činom objasnio mnogo.“

Budući da tačnost navedene informacije novinar nije provjerio kod Suda Bosne i Hercegovine, koristimo priliku da pojasnimo da informacija kako je Dževad Čaušević već dva puta svjedočio na Sudu BiH i kako je dan prije samoubistva dobio poziv da svjedoči u predmetu Mehura Selimović i dr. koji se vodi pred Sudom Bosne i Hercegovina neprovjerena i netačna. Takođe želimo naglasiti da svjedoci svoje izjave daju i pred Tuzilaštvom Bosne i Hercegovine u fazi istrage prije nego što dođu na Sud Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je Vaša dužnost da čitateljima „Dnevnog avaza“ saopštavate provjerene i tačne informacije, a ova koju ste objavili 10. maja to sigurno nije.

(Depo.ba)