instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Blinken nakon sastanka s Lavrovom: Problem možemo riješiti diplomatski ili konfliktom

Blinken nakon sastanka s Lavrovom: Problem možemo riješiti diplomatski ili konfliktom

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken obratio se medijima nakon današnjeg sastanka s ministrom vanjskih poslova Rusije u Ženevi te je iznio svoje viđenje višesedmičnih pregovora s Rusijom o sigurnosnim zahtjevima koje je Moskva uputila Zapadu.Blinken je na početku konferencije izjavio kako je sastanak s Lavrovom bio i više nego sadržajan.

“Razgovarali smo o tome da li je Rusija spremna na diplomatsko rješavanje problema i deeskalaciju tenzija. Razgovor s Lavrovom bio je sadržajan. Iznio sam stavove SAD-a i Evropske unije te naglasio kako smo uz Ukrajinu. Bili smo jasni da će svaka invazija Rusije na Ukrajinu rezultirati odlučnim i jedinstvenim odgovorom”, rekao je Blinken.

On je naglasio kako su SAD i evropski saveznici spremni za razgovor na jednakim osnovama i principima.

“Spremni smo da smanjimo rizik, pojačamo kontrolu oružja i jačamo povjerenje. Iznio sam nekoliko ideja kako bi se smanjile tenzije u Evropi i svijetu i vjerujem da možemo naći zajedničko rješenje na bazi reciprociteta”, pojašnjava državni sekretar.

Blinken je također naglasio da ukrajinski narod ima pravo odlučivati o svojoj sudbini.

“To uključuje pravo ukrajinskog naroda da odlučuje o svojoj budućnosti. Na osnovu naše diskusije, vjerujem da možemo nastaviti razgovore koji se tiču zajedničke sigurnosti. Rusija može izabrati put diplomatije ili put konflikta”, poručio je državni sekretar.

Na kraju, Blinken je izjavio kako je zadovoljan sastankom i da se vraća u Washington s mnogo tema za razmišljanje.

Lavrov i Blinken na današnjem sastanku u Ženevi (Foto: EPA-EFE)
Lavrov i Blinken na današnjem sastanku u Ženevi (Foto: EPA-EFE)

“Sastanak je bio koristan. Složili smo se da se diplomatski proces nastavi te da ćemo podijeliti naše zabrinutosti, ideje i detalje u pismenoj formi, nakon čega ćemo nastaviti razgovore i odrediti datume za to. Vjerujem da smo na jasnijem putu nego ranije i vidjet ćemo šta će donijeti dani pred nama”, izjavio je Blinken.

Također, državni sekretar SAD-a je rekao kako se razgovorima pristupa na osnovu činjenica, a ne na osnovu emocija.

“Ne pristupamo s emocijama, već sa činjenicama. Činjenica je da se ruske trupe gomilaju na ukrajinskoj granici i u Bjelorusiji. To im daje kapacitet da napadnu Ukrajinu s istoka, juga i sjevera. Rekli smo da planiramo razgovarati o ruskoj zabrinutosti, ali i o našoj zabrinutosti i ruskim aktivnostima u Evropi. Važno je da razumijemo pozicije Rusije, ali i da oni razumiju našu”, zaključio je državni sekretar SAD-a Antony Blinken.

KOMENTARI