instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Tužilaštvo BiH od Ukrajine zatražilo dokumentaciju za aferu Ikona

Tužilaštvo BiH od Ukrajine zatražilo dokumentaciju za aferu Ikona

Tužilaštvo BiH je zatražilo određenu dokumentaciju od institucija Ukrajine putem međunarodne pravne pomoći u vezi s aferom “Ikona”, potvrđeno je za Klix.ba.Dokumentacija Tužilaštvu BiH još nije dostavljena, a potrebna je kako bi postupajući tužitelj bio u mogućnosti odrediti se prema daljnjim aktivnostima i donijeti tužiteljsku odluku.

Afera “Ikona” je pala u potpuni zaborav iako je sredinom decembra 2020. godine zatresla bh. javnost nakon što su se pojavili navodi da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio 300 godina staru pozlaćenu ikonu, koja je pronađena u Lugansku, odakle je ukradena.

Ruska Federacija je vratila poklon Dodiku nakon što je Ukrajinska ambasada u BiH obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova BiH da imaju opravdane sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtijevaju njen povratak.

Tužilaštvo BiH je zatim formiralo predmet i od tada je saslušan određen broj svjedoka, među kojima je bio i Dodik.

Šef ukrajinske diplomatije Dmytro Kuleba rekao je da njegova država i dalje zahtijeva da rukovodstvo Bosne i Hercegovine vrati 300 godina staru pozlaćenu ikonu ukradenu u Lugansku te dodao da Milorad Dodik laže o porijeklu ikone.

KOMENTARI