instant fap

Blog Asima Kambera: OMER BEŽE NA KASI SJEĐAŠE

Blog Asima Kambera: OMER BEŽE NA KASI SJEĐAŠE

Grčki tragičar Agaton je zapisao da je najviša ljudska moć znati realno tumačiti – „razvrgnuti prošlost“ i da je samo to način da se „preduhitri budućnost“. Naučno predviđanje budućnosti ne temelji se u domeni: futurologa, vizionara, proroka, gatara i sličnih, nego se isključivo zasniva na činjeničnom poznavanju prošlosti. Ne zove se historija slučajno „učiteljicom“. Oni koji ne pamte prošlost osuđeni su da je ponovo prožive. A tko vlada prošlošću taj zapravo vlada sadašnjošću.

Koliko se god mi trudili prošlosti davati različita, često i subjektivna tumačenja uvijek će njena interpretacija ovisiti o našoj ličnoj poziciji i ulozi. To i jeste razlog zbog kojeg se nezahvalno vraćati deset ili dvadeset godina unazad. Obično se tumači prošlosti trude oblikovati je sukladno vlastitoj koristi i želji da se javnom mijenju u što boljem svjetlu predstave.

Svaka prošlost ma kako objektivno predstavljena bila riskira sporenja sa sličnim interpretatorima i protagonistima određenog događanja u prošlosti. Pokušaj uljepšavanja (manipulacije) s prošlošću posebno u okolnostima mogućnosti dokumentirane i osvjedočene (prošlosti), rizik je za autora takvog pokušaja.

Niko od nas ne može biti izuzet činjenica i konteksta prošlosti jer se ona jednostavno premotati i korigirati ne može.

Uvijek je veći nasrtaj na istinu nego na laž. Autor je upravo zbog blogovske činjenice istinitosti izložen nevjerovatnom i svakodnevnom pritisku. Ne postoji više institucija, od onih istražnih i pravosudnih, do onih za zaštitu ljudskih prava, a da im nisam prijavljen. Samo zbog činjenice da sam se opredijelio za verziju prošlosti principom CRNO NA BIJELO…

Više pročitajte na slijedećem linku: http://asimkamber.com/omer-beze-na-kasi-sjedase/

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Inmedie.

KOMENTARI