instant fap

BOLNE USPOMENE Tehvida, djevojčica iz Bartikovaca imala je samo devet godina

BOLNE USPOMENE Tehvida, djevojčica iz Bartikovaca imala je samo devet godina

U ovom pitomom selu tokom agresije na našu zemlju, mučki i okrutno ubijeno je deset civila, od kojih je najmlađa bila djevojčica Tehvida koja je imala svega devet godina, dok je najstarija žrtva bio Ahmet Habibović, kojem je bilo 62 godine.

Među deset šehida sela Bartikovci bio je i Sabahudin Habibović, učenik Gazi Husref begove medrese koji je u trenutku kada je ubijen ima svega 18 godina. 

Zlikovci su mještane Bartikovaca u nekoliko navrata protjerivali iz njihovih kuća, a kulminacija svega dogodila se pred oslobađanje Sanskog Mosta, kada je veliki broj mještana zločincima poslužio kao živi štit pred oslobodilačkim snagama Armije RBiH

Učenjem Jasina i historijskim časom džematski imam, Edin ef. Makić vratio je bolna sjećanja na stradanja Bošnjačkog naroda tokom perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu. 

U haremu džematske džamije prije nekoliko godina izgrađeno je i spomen obilježje u znak sjećanja na šehide ovog džemata. Također, organizirana je i podjela Bajramskih paketića za najmlađe ovog džemata.

Zločin se ne smije zaboraviti i mora se njegovati kultura sjećanja na stradanje Bošnjaka u dolini Sane tokom agresije i okupacije naše zemlje.

KOMENTARI