instant fap

Bolnica u posebnom režimu rada

Bolnica u posebnom režimu rada

Zbog trenutne situacije oko pandemije korona virusa, na snazi je i poseban režim rada u Općoj bolnici Sanski Most, potvrdio je za RTV „Sanu“ direktor ove ustanove, dr. Mustafa Avdagić.

„Ne smije se dozvoliti da, ne samo onaj ko je zaražen, već i onaj za kojeg postoji velika vjerovatnoća da je nosilac zaraze, slobodno hoda, ide u trgovinu i susreće se s ostalim građanima i na taj način eventualno širi bolest.

Opća bolnica ima sve kapacitete da posao koji radi obavlja kao do sada. Kada je riječ o korona virusu, mi nemamo infektivni odjel da bi takve pacijente smještali i oni će se liječiti u Kantonalnoj bolnici u Bihaću“, istakao je dr. Avdagić.

On je dodao kako su u saradnji s Domom zdravlja uvedene mjere zaštite i kontrole svih koji ulaze u krug ovih zdravstvenih ustanova, kako medicinskih radnika, tako i pacijenata.

„Svi oni će morati da prođu trijažni centar gdje se utvrđuje da li imaju temperaturu, odnosno uzima se anamneza da li su bili u nekoj od stranih zemalja koje su žarišta korona virusa.

Popunjava se trijažni list, a pacijent koji ima potrebu da bude pregledan u Općoj bolnici, on se prima u pijemno hiruršku ambulantu i ovisno od toga da li je hirurško, internistički ili pedijatrijski slučaj, specijalista iz te grane silazi u ambulantu i pregleda tog pacijenta.

Da li će potom biti smješten na neki od naših odjela zavisi od njegovog trenutnog stanja“, katao je dr. Avdagić.

On je dodao kako posjeduju dva respiratora i da je jedan pozajmljen Kantonalnoj bolnici gdje će se hospitalizirati i liječiti osobe zaražene korona virusom.

KOMENTARI