instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Borba protiv narko-mafije: U Bosanskom Novom uhapšene tri osobe

Borba protiv narko-mafije: U Bosanskom Novom uhapšene tri osobe

Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na području Bosanskog Novog/Novog Grada u toku je akcija u borbi protiv narko-mafije, javlja Anadolu Agency (AA).

U akciji sudjeluje više desetina policijskih djelatnika SIPA, a lišene su slobode tri osobe među kojima i osumnjičeni organizator i jedan od nositelja narko-kriminala u BiH.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, više desetina policijskih službenika, rano jutros, započelo je pretrese i lišenja slobode na području općine Bosanski Novi / Novi Grad.

Meta akcije su trojica osumnjičenih za organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama, na međunarodnoj razini, a među uhićenima je i jedan od nositelja organiziranog narko-kriminala na području BiH.

Slobode su lišeni: Jasmin Selimagić, rođen 1987. godine u Prijedoru, nastanjen u Novom Gradu, Anđelko Novaković, rođen 1985. godine u Bosanskoj Krupi, nastanjen u Novom Gradu i Ganija Kurti, rođen 1969. godine u Nikšiću, državljanin Crne Gore, nalazi se pod nadzorom Službe za poslove sa strancima (SPS) BiH.

Uporedo sa lišenjima slobode, izvršen je pretres objekata i vozila koje osumnjičeni koriste, na području Novog Grada.

Tužiteljstvo BiH je u suradnji sa SIPA i partnerskim agencijama iz Crne Gore, provelo detaljnu i temeljitu istragu, tijekom koje su prikupljeni dokazi, da su navedeni osumnjičeni sudionici međunarodnog krijumčarenja velikih količina opojne droge „marihuana“ i „skunk“, sa područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, koja se dalje distribuirala na ilegalnom narko-tržištu u sjeverozapadnom dijelu BiH.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni Ganija Kurti, koji se nalazio na izdržavanju kazne u KPZ Zenica, iz zatvora putem kontakata u Crnoj Gori i BiH, koordinirao krijumčarenje opojne droge u Bosnu i Hercegovinu. Radi se o osobi koja je ranije protjerana iz BiH, te je koristeći krivotvorene dokumente, ponovo ilegalno ušao u BiH, gdje je uhićen.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata krijumčarili količine od više kilograma ove opojne droge, a osumnjičeni Selimagić, često je radi nadgledanja opojne droge i njenog transporta, boravio u Crnoj Gori.

Ovom akcijom zadat je odlučan udarac strukturama narko-kriminala koje djeluju u sjeverozapadnom dijelu BiH, a čiji su konzumenti opojnih droga uglavnom mlade osobe iz Bosanskog Novog / Novog Grada i okolnih mjesta.

Nakon izvršenih pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih, donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i zemljama regiona, intenzivno sudjeluje u akcijama u borbi protiv narko-kriminala.

KOMENTARI