Bosanski lonac izvorno je jelo bosanskih rudara. Priprema se s kombinacijom mesa i povrća koje se dugo i lagano kuha.
Pripremite sastojke
Meso narežite na veće komade, luk na ploške, očistite češnjak. Kupus narežite na šire rezance, krumpir na osmine ili četvrtine, mrkvu, celer, peršin na veće kolutove, a lišće peršina i celera krupno nasjeckajte. Papriku na komade i rajčice na veće kriške.
Pripremite bosanski lonac
Meso kratko prepržite na malo ulja i složite dio na dno posude.
Izaberite duboku i široku posudu koju možete poklopiti i koja može podnijeti pripremu u pećnici (vatrostalna).
Na meso sad slažite povrće redom koji želite, pa ponavljajte slojeve mesa i povrća dok sve ne potrošite, a završite s rajčicom.
Svaki red posolite i popaprite, a kad ste sve složili, zalijte vodom, ali vodite računa da vam ostane nekoliko slobodnih centimetara do ruba posude, da tekućina koju će otpustiti povrće ima mjesta za kuhanje.
Skuhajte na štednjaku pa u pećnici
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva, a lonac stavite na štednjak, pa kad zakuha, poklopite i stavite u pećnicu. Pecite 3 i pol do 4 sata.
KOMENTARI