instant fap

Bosić Dodiku: Pokaži šta imaš od imovine

Bosić Dodiku: Pokaži šta imaš od imovine

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić pozvao je danas lidera SNSD-a Milorada Dodika da zajedno javno polože račune šta sve od imovine posjeduju, kao i da predoče način kako je ona stečena.

-Pozivam Milorada Dodika da kao predsjednici dvije najveće stranke u RS javno saopćimo šta od imovine posjedujemo mi i članovi naše uže porodice i na koji način je stečena, kazao je Bosić na pres-konferenicji, dodajući da to treba da bude sva imovina kako u RS, tako i u Srbiji i inostranstvu jer će se na taj način stvoriti uvjeti za uspješnu borbu protiv korupcije.

Ustvrdivši da je u RS prisutna korupcija u samom vrhu vlasti, Bosić je naveo da je zbog toga SDS predložila zakon o ispitivanju porijekla imovine i da to treba da počne upravo od prvih ljudi dvije najjače stranke u RS.

Naglašavajući da upravo ova godina treba da bude godina borbe protiv kriminala i korupcije u RS, Bosić je kazao da je SNSD i njen lider „sve nervozniji“ kako je SDS predložila da se donese zakon o ispitivanju porijekla imovine u RS.

-Krupni kriminalci u RS su pod zaštitom vrha vlasti, kazao je Bosić.

Komentarišući tvrdnje predsjednika RS da on nije upoznat da u RS postoji kriminal, Bosić je pozvao Dodika da saopći javnosti ko je odgovoran iz vlasti za štetan ugovor IRBRS-a o kupovini obveznica Robne kuće „Boska“ u vlasništvu beogradskih kompanija “Delta” i “Zekstra” u vrijednosti od 15 miliona KM.

-Neka nam saopći ko je odgovoran za unaprijed plaćene poslove „Integralu“ oko izgradnje tunela Čemerno u vrijednosti od 70 miliona KM, kazao je predsjednik SDS-a i dodao da su svi rokovi oko završetka tih radova davno probijeni i za to niko ne snosi odgovornost.

„Primjera o umiješanosti vlasti, kaže Bosić, u kriminalne radnje je na stotine.“

On je podsjetio da je SDS podnosio prijave i u vezi asfaltiranja puteva u Srebrenici i da tužilaštvo nije ni odgovorilo na te prijave, kao i za neke druge slučajeve.

Kada je u pitanju zajedničko djelovanje SDS i SNSD u Sarajevu, Bosić je rekao da je laž da je SDS zajedno s SNSD samo zbog fotelja.

-Mi s SNSD imamo sporazum o zajedničkom djelovanju na nivou BiH radi zaštite interesa RS, kazao je Bosić, dodajući da “ukoliko SNSD ima drugačije mišljenje treba da to saopći”, ukoliko im je, kaže, priritetniji SDPBiH od SDS-a.

SDS smatra da srpske stranke treba u Sarajevu da zajednički nastupaju upravo zbog zaštite interesa RS, kazao je Bosić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li su lokalne vlasti u Višegradu protiv izgradnje „Andrićgrada“, Bosić je rekao da to nije tačno, navodeći da je to pozitivan projekat koji može koristiti i Višegradu i RS.

Rekao je da postoji zahtjev lokalnih vlasti da se izvrši provjera gdje su potrošena čeitiri miliona maraka, koliko se zadužila općina Višegrad da bi usmjerila sredstva u izgradnju „Andrićgrada“.

-Nije realno očekivati od općine da finansira neki projekat, a da nema nikakav uvid na koji način se troše sredstva, niti koliko je njihov udio u vlasništvu „Andrićgrada“, niti ko sve ima vlasništvo i u kome procentu u tom projektu, kazao je Bosić.

On smatra da oni koji vode taj projekat treba da se razjasne sa rukovodstvom općine Višegrad i da transparentno prikažu sve troškove i sve investicije koje su bile do sada.

-To su pare građana Višegrada i oni imaju pravo da znaju na koji način su ta sredstva utrošena. Nije tačno da je lokalna vlast, koju čini SDS u Višegradu, protiv izgradnje „Andrićgrada“, ali jeste protiv netransparetnog trošenja sredstava”, kazao je predsjednik SDS.

Slobodna Bosna

KOMENTARI