instant fap

Braća Celik znaju tajnu dugog života

Braća Osman (90) i Hasan (80) Celik iz sela Bedemli u Karamanu na jugozapadu Turske plijene pažnju svojom vitalnošću i fizičkom kondicijom u poodmakloj životnoj dobi.

U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija braća Celik su kazali da su život posvetili radu i samo radu, a da su se uvijek držali podalje od cigareta i svih drugih poroka.

Osman i Hasan već decenijama rade seoske poslove i bave se poljoprivredom bez ikakvih poteškoća. Svako jutro ustaju rano, doručkuju, praktikuju sportske vježbe, a potom idu da rade na njivi ili u šumi.

„U toku dana uradim mnogo posla. Mlađi i po 30 godina mi ne mogu biti takmaci. Još se uvijek bez problema verem po stablima oraha i drugog voća u sezoni berbe. Vid me dobro služi. I sada udijem konac u iglu. Cijepam drva i normalno obavljam sve poslove”, kazao je stariji brat Osman.

On je dodao da je njegova supruga veoma krhkog zdravlja, pa joj pomaže i u kućanskim poslovima.

Mlađi brat Hasan je kazao kako mu je prakticiranje sportskih aktivnosti pomoglo da u svojih 80 godina nikada ne posjeti ljekara. Hasan svako jutro pješači po 6-7 kilometara, a dva puta sedmično pješke ode do grada Karamana udaljenog oko 15 kilometara od sela.

„Sloga u porodici i dobar moral produžuju život. Ukoliko dođe do problema i nesklada u kući, čovjek gubi volju za životom i vitalnost. Cigarete su zlo i ubijaju. Mladima se mora zabraniti pušenje. Odgoj, obrazovanje i moral su ključ lijepog života”, poručio je Hasan.

KOMENTARI