Budite oprezni: Pojavili se lažni ‘federalni inspektori’

HomeVijestiBiH

Budite oprezni: Pojavili se lažni ‘federalni inspektori’

U ljetnom periodu pojačan nadzor ugostiteljskih objekata u FBiH: Prepoznajte simptome trovanja hranom

Federalna uprava za inspekcijske poslove saopćila je da raspolaže saznanjima o pojavi lažnih “federalnih inspektora” na području općine Ilidža.

Iz FUZIP upozoravaju javnost i privredne subjekte na području Federacije BiH daprilikom inspekcijskog pregleda od osoba koje se predstavljaju kao inspektori obavezno traže službene iskaznice sa slikom postupajućeg federalnog inspektora i značke kojom dokazuju svoj identitet i ovlasti propisane zakonom.

Navode da “lažni inspektori” privrednim subjektima prilikom vršenja “inspekcijskih kontrola“ naplaćuju kazne na licu mjesta, te napominju da je još od 2006., stupanjem na snagu Zakona o prekršajima u FBiH, način naplaćivanja kazni propisan prekršajnim nalogom, odnosno niti jedan inspekcijski organ u Federaciji BiH nema zakonska ovlaštenja naplate bilo kakvih kazni na licu mjesta prilikom inspekcijskog pregleda.

Iz Uprave su pozvali sve privredne subjekte da ukoliko utvrde postojanje bilo kakve sumnje prilikom dolaska inspektora, osim navedenih zakonom propisanih prava, obavezno kontaktiraju Federalnu upravu za inspekcijske poslove na broj telelefona033/563-350 ili 033/563-360, kako bi potvrdili identitet službenih osoba – inspektora.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0