instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Cameron prijeti Argentini: “Spremni smo i voljni braniti Falklande kad god zatreba”

Cameron prijeti Argentini: “Spremni smo i voljni braniti Falklande kad god zatreba”

Britanski premijer David Cameron jučer je prilikom obilježavanja 30. godišnjice pobjede u Falklandskom ratu upozorio Argentinu da pazi što radi, jer je “Britanija spremna i voljna braniti Falklandske otoke i tamošnje stanovnike”.

Podsjetimo, tenzije dviju zemalja oko Falklanda ponovno su eskalirale u zadnjih nekoliko mjeseci, posebno nakon što su Britanci počeli s istraživanjem potencijalnih naftnih nalazišta oko otoka, a nije pomoglo ni dopremanje ratnih brodova. Argentinska predsjednica Cristina Fernandez je pak ponovno utvrdila kako Argentinci imaju povijesno i geografsko pravo na Falklande, odnosno Malvine kako ih oni zovu.

Cameron je ranije takav stav prozvao kolonijalističkim, dok je jučer argentinsku vlast optužio da je agresivna. “Moja poruka je sljedeća. Britanija nema agresivnih namjera spram vas. Ali nemojte podcijeniti našu odlučnost. Prijetnje neće upaliti, kao ni pokušaji da zastrašite stanovnika Falklanda. Britanija je spremna i voljna braniti ih kad god treba”, poručio je Cameron.

Britanci smatraju kako razgovora o suverenitetu može biti samo ako ga otočani žele. U utorak su otočne vlasti najavile kako će dogodine održati referendum na kojem će 3000 stanovnika odlučiti žele li i dalje ostati pod Britanijom.

Međutim, argentinski ministar obrane Arturo Puricelli je odbacio ideju referenduma, nazvavši ga paradoksalnim. “To je paradoks, jer se uzurpatori zapravo pitaju žele li ili ne žele nastaviti uzurpirati nešto tuđe. Mi imamo sve argumente da potvrdimo kako suverenitet nad Malvinima pripada nama”, kazao je, prenosi Reuters.