instant fap

ČAROBNO Zmijoliko vijuga kanjon Sanice

ČAROBNO Zmijoliko vijuga kanjon Sanice

Pandemija virusa korona i brojne restriktivne mjere s kojima se suočilo stanovništvo u gradovima pobudili su kod mnogih interesovanje za odlazak i boravak u prirodi.

Brojni građani tako otkrivaju atraktivne prirodne destinacije kojima obiluje naša zemlja, a neopravdano su bile zapostavljene sve do sada. Jedno od takvih mjesta je i kanjon rijeke Sanice, koji se proteže između Sanskog Mosta i Ključa, a njime zmijoliko vijuga nekadašnja trasa željezničke pruge.

Upravo se na tom pravcu ovih dana mogu sresti brojni šetači, biciklisti, rekreativci, ribolovci, te svi oni koji više vole izdašnu prirodu i zdrav zrak od boravka u zatvorenim sobama. Putovanje kanjonom ove najveće pritoke Sane nudi nebrojene draži jer put vodi uskim koridorom koji se oslanja o strme obale klisure, na čijem dnu nestašno teče Sanica, pjenušajući se i praveći veličanstvene kaskade i brzake koji posmatrača ostavljaju bez daha.

Sanica izvire nedaleko od varošice s kojom dijeli ime, a svega nekoliko kilometara od izvora počinje njena veličanstvena avantura duga dvadesetak kilometara kroz strmovitu klisuru, čija visina na pojedinim dijelovima dostiže i preko stotinu metara. Milionima godina voda je strpljivo dubila korito kroz čvrstu krašku stijenu, neumorno oblikujući kamenite obale i okolni prostor.

Posebnu atrakciju na ovome putu predstavlja pet tunela koji podsjećaju na prugu izgrađenu za vladavine Austrougarske, kada je to bio jedan od najzahtjevnijih građevinskih poduhvata na ovim prostorima. Austrougarski inženjeri su s velikom mukom projektovali ovaj pružni pravac i sami iznenađeni složenom konfiguracijom trase i pod neprestanim pritiskom da se radovi što prije okončaju. Narodna predaja kaže kako je zapela gradnja, pa je glavni inženjer otišao lično kod cara Franje da mu kaže da su udarili na tvrdo, da ni kilu kamena ne mogu razbiti, a car će njemu:

“E, da ja tebe pitam nešto: ako ja tebi za svaku kilu odbijenog kamena platim kilu zlata, može li se trasa onda probiti?”

Ovaj odgovori da tako može.

“E, onda nastavite raditi”, završi car Franjo.

Na nekadašnjeg “ćiru”, koji je s mukom i brektanjem odvozio kompozicije natovarene najkvalitetnijom grmečkom bukvom ili hrastom sada sjećaju samo priče i predanja starijih.

Rijeka Sanica je bogata ribom, a posebno potočnom pastrmkom koju ribolovci smatraju kraljicom riba. Zbog toga se na njenim obalama često održavaju razna takmičenja u sportskom ribolovu, koja pohode brojni ribolovci iz svih krajeva svijeta. Cijeli ovaj kraj obiluje velikom raskoši i prosto mami svojom ljepotom.

Zlatan Čekić

KOMENTARI