instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Čengić: Tokom ove godine pronađeno pet masovnih grobnica

Čengić: Tokom ove godine pronađeno pet masovnih grobnica

U toku ove godine ekshumirano je 306 posmrtnih ostataka, što je značajan rezultat – ocijenila je u razgovoru za Fenu glasnogovornica Instituta za nestale osobe (INO) BiH Lejla Čengić.

Napomenula je da je u odnosu na prošlu godinu ovo dvostruko veći rezultat, podsjetivši da je 2016. godine ekshumiran 141 posmrtni ostatak.

– Ono što je obilježilo 2017. godinu kada je u pitanju proces traženja nestalih osoba, jeste pronalazak pet masovnih grobnica. Najveća među njima je masovna grobnica Korićanske stijene, iz koje je ekshumirano 137 posmrtnih ostataka. Među ovim posmrtnim ostacima pronađeno je 86 lobanja, tako da očekujemo najmanje 86 identiteta – navela je Čengić.

Istaknula je da se, prema informacijama Instituta, pretpostavlja da je riječ o žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenim u augustu 1992. godine na ovom području, a riječ je o žrtvama s područja Prijedora.

Na području Vlasenice otkrivene su tri masovne grobnice. U mjestu Tugovo pronađena je primarna masovna grobnica iz koje je ekshumirano 11 žrtava, a među ovim žrtvama ekshumirani su i posmrtni ostaci dvije žene.

Također na području Vlasenice, na lokalitetu Jelovačka česma, pronađene su dvije masovne grobnice. Iz jedne je ekshumirano 20 žrtava, dok je iz druge ekshumirano osam nekomplentnih posmrtnih ostataka.

– Pretpostavlja se da su se u svim ovim masovnim grobnicama nalazili posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenih tokom 1992. godine na ovom području – navodi Čengić.

Peta masovna grobnica je pronađena u mjestu Miljevina, na području Foče, iz koje je ekshumirano pet žrtava. Pretpostavlja se da je riječ o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim u toku proteklog rata na području Foče.

Čengić je napomenula da, osim ekshumiranih, imaju i određene rezultate kada je riječ o identificiranim žrtvama.

U toku ove godine identificirano je 179 žrtava. Riječ je uglavnom o žrtvama koje su ekshumirane u ranijim godinama, a ove godine je na temelju DNK analize utvrđen njihov identitet, a identitet su potvrdili i članovi njihovih porodica.

Kada je riječ o centralnoj evidenciji nestalih, Čengić kaže da je još u toku verifikacija svih nestalih osoba i do sada je verificirano 23.776 nestalih osoba.

Pojašnjava da su uglavnom verificirani aktivni slučajevi i predmeti koji su identificirani na temelju DNK analize. Ostaje još da se verificiraju oni predmeti koji su identificirani klasičnom metodom, odnosno metodom prepoznavanja, a takvih je 8.129 žrtava.

Također, završena je i revizija u svih 12 objekata gdje su smješteni neidentificirani posmrtni ostaci i revizija je dala određene rezultate.

– Naime, utvrđeno je 115 novih identiteta, govorim o području cijele BiH, i 958 reasocijacija, odnosno kompletiranja onih koji su ranije identificirani i ukopani. Sada će biti dodati ukopanim posmrtnim ostacima – navela je Čengić.

Dodala je da se, također, u objektima još nalazi 2.000 neidentificiranih posmrtnih ostataka. Razlozi zbog kojih su oni neidentificirani su, između ostalog, nedostatak uzoraka krvi sa kojima bi se uporedili pronađeni koštani uzorci, bilo da ubijena žrtva nije imala srodnika ili da su u nekim slučajevima ubijene kompletne porodice pa iz tog razloga nemo ko da da krv.

Čengić naglašava da jedan određeni broj neidentificiranih sigurno nije iz mandata Instituta, odnosno nije iz proteklog rata.

– Također, jedan od razloga su i moguće greške pri klasičnoj metodi prepoznavanja, odnosno klasičnoj metodi identifikacije, koja je dosta nepouzdana, s obzirom na to da se primjenjivala dosta godina nakon trenutka smrti – pojasnila je glasnogovornica INO BiH.

U narednom periodu planirano je da se uzme krv od porodica koje su identificirale posmrtne ostatke svojih članova na temelju klasične metode, a nisu dali krv, “jer moguće je da je jedna određeni broj od ovih 2.000 neidentificiranih posmrtnih ostataka upravo iz razloga pogrešnih klasičnih identifikacija“.

– U našoj zemlji, nažalost, još se traga za velikim brojem nestalih osoba, 7.070 nestalih osoba vode se kao nestali u Centralnoj evidenciji nestalih – navela je Čengić.

Kaže da je planirano da se u narednoj godini nastavi s procesom verifikacije u Centralnoj evidenciji nestalih. Također, i dalje će provjeravati svaku informaciju do koje dođu o potencijalnim pojedinačnim ili masovnim grobnicama.

Čengić ističe da postoje neke masovne gobnice u kojima su započete ekshumacije u ovoj godini i bit će nastavljene tek kada to budu dozvoljavali vremenski uvjeti. Jedna od njih je grobnica na području Rogatice, odnosno jama Mandra. Nastavit će se pretraživanje na lokalitetu u mjestu Tugovo, na području Vlasenice, gdje je ove godine pronađena masovna grobnica.

– Vratit ćemo se na ove lokalitete i još jednom ih detaljno pretražiti – zaključila je Čengić.

Ocijenila je da su od završetka rata dosad, odnosno od početka procesa traženja nestalih osoba, ostvareni značajni rezultati u pronalasku i identificiranju nestalih osoba u BiH.

– Međutim, pitanje nestalih nastavlja da opterećuju hiljade obitelji koji su još bez odgovora o sudbini svojih najmilijih. Do sada je pronađeno više od 25.000 posmrtnih ostataka nestalih osoba, a više od 23.000 žrtava iz proteklog rata je identificirano i njihovi posmrtni ostaci predati su obiteljima kako bi ih dostojanstveno ukopale – navodi Čengić u razgovoru za Fenu.

KOMENTARI