instant fap

Centralna Bajramska svečenost

Kurban-bajram (arap. عيد الأضحى Eid ul-Adha; turski: Kurban Bayramı) ili Hadži-bajram je Islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski blagdan. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana.

Za ovaj blagdan očevi i majke bogato daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogat ručak za goste.

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na groblja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijatskog prava.

Povodom nastupajućeg velikog islamskog praznika Kurban-bajrama, Medžlis islamske zajednice Sanski Most i JU Kult Media, večeras(četvrtak) organizuju Bajramsku svečanost na Trgu Oslobodilaca, s početkom u 20:00 h. 

Na osnovu Fetve Reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, Vrhovnog muftije IZ-ce u BiH od 04. Zu-l-hidždže, 1433. H.g. / 19. Oktobra, 2012. godine, prvi dan Kurban bajrama u 1433. po Hidžri, odnosno 2012. godine po Miladu je, in-ša Allah, u PETAK: 10. Zu-l-hidždže, 1433. H.g./ 26. Oktobra, 2012. godine.

U svim našim džema'atima bajramske svečanosti će započeti u 06:30 h učenjem salavata i ezana. Sabah namaz će se klanjati u 06:45 h. Bajram namaz će se klanjati u 08:00 h. 

Centralna bajramska svečenost biti će upriličena u Hamzibegovoj džamiji, a Bajram namaz će predvoditi Glavni imam MIZ Sanski Most prof. Husein ef. Kovačević.

Uvaženi Glavni imam MIZ Sanski Most prof. Husein ef. Kovačević svim muslimanima u Sanskom Mostu je uputio sljedeću Bajramsku poruku:

 

KOMENTARI