instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

CIK objavio prve preliminarne nepotpune rezultate: SDA i SNSD osvojili najviše načelničkih mjesta

CIK objavio prve preliminarne nepotpune rezultate: SDA i SNSD osvojili najviše načelničkih mjesta

Prema prvim preliminarnim i nepotpunim rezultatima koalicija SDA/SBB te SNSD su osvojili najveći broj načelničkih i gradonačelničkih pozicija u BiH.

Detaljne podatke pogledajte na stranici CIK-a.

Koalicija SDA/SBB prema sadašnjim projekcijama osvojit će ukupno 33 načelničke pozicije, što je 12 načelničkih mjesta manje u odnosu na rezultat SDA i SBB-a 2012.

Pobjeda Nedžada Ajnadžića u Općini Centar u Sarajevu svakako je najveći uspjeh SDA. SDA je osvojila sve općine u Kantonu Sarajevo izuzev Općine Stari Grad gdje je treći mandat osvojio nezavisni kandidat Ibrahim Hadžibajrić.

SDA je izgubila načelničke pozicije u Zenici, Bihaću, Visokom, Lukavcu, Varešu, Zavidovićima, Bužimu, Vitezu, Maglaju i Kalesiji.

Pobjeda nezavisnog kandidata Fuada Kasumovića u Zenici, Šuhreta Fazlića u Bihaću (GS) te nezavisne kandidatkinje Amre Babić u Visokom svakako su značajan izazov za SDA.

SDP je nakon brodoloma na Općim izborima 2014. stabilizirao biračko tijelo i zabilježio blagi rast. Prema sadašnjim rezultatima načelničke pozicije SDP je zadržao u Tuzli, Gradačcu, Gračanici, Ključu i Bosanskoj Krupi.

Ponovni uspjeh Jasmina Imamovića u Tuzli koji se suočio sa zajedničkim kandidatom SDA i SBB-a te sa više kandidata stranaka ljevice može se posmatrati kao najznačajniji uspjeh SDP-a.

SDP BiH osvojio je i načelničke pozicije u Maglaju, Živinicama i Lukavcu te je u Bužimu podržao kanidata koji je pobijedio.

HDZ BiH je načelničke pozicije osvojio u Neumu, Kiseljaku, Širokom Brijegu, Tomislavgradu, Vitezu, Orašju, Čitluku, Odžaku, Varešu, Žepču, Livnu, Usori, Ljubuškom, Posušju, Grudama i Vitezu.

U RS-u je koalicija SNSD-a i DNS-a apsolutni pobjednik. Pored pobjede Igora Radojičića u Banjoj Luci SNSD je osvojio i Trebinje, dok je DNS zadržao Prijedor. SNSD će najvjerovatnije imati 33 načelničke pozicije i prema tom parametru bit će najjača stranka u BiH zajedno sa koalicijom SDA i SBB.

Savez za promjene zadržao je Bijeljinu ggdje je ponovo trijumfovao Mićo Mićić, kao i Doboj gdje mandat obnovio Obren Petrović.

Konačni rezultati za Srebrenicu bit će poznati tek nakon obrade glasova koji će pristići poštom kao i nakon brojanja osoba koje su glasala u odsustvu. No, prema trenutnom stanju sasvim je izvijesno da će zajednički kandidat srpskih političkih stranaka Mladen Grujičić biti novi načelnik Srebrenice.

CIK će nove rezultate objaviti sutra oko 8 sati kada bi trebali biti poznati i preliminarni rezultati za Općinska vijeća.

KOMENTARI