CIK odbio zahtjev Komisije za referendum

HomeVijestiBiH

CIK odbio zahtjev Komisije za referendum

Postoji šansa da Dodik ipak izgubi četvrtog delegata, CIK bi već danas mogao odlučiti

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu je odbila je kao nedopušten i neosnovan zahtjev iz Republike Srpske o dostavi izvoda Centralnog biračkog spiska koji je zatražila Komisija za provođenje referenduma o Danu RS-a, a koji bi bio korišten za referendum o Danu RS-a 25. septembra.

Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić kazao je da je CIK BIH većinom glasova donio odluku kojom se zahtjev Republičke komisije za provođenje referenduma u RS odbija kao neosnovan i nedopušten, i da će obrazloženje biti u tekstu odluke na koju će zainteresobani subjekti imati pravo žalbe.

“Odluka koju smo donijeli danas je nepravosnažna i ne bih da prejudiciram bilo kakva rješenja a posebno postupke nekih organa koji misle na neki drugi način to riješiti. Na svaku odluku CIK-a BiH može se izjaviti žalba apelacionom odjelu Suda BiH tako će moći i na ovu u roku od dva dana”, rekao je Šantić.

Predsjednik CIK-a je ponovio da je stav većine da odbiju zahtjev, koji je i on podržao.

centralna izborna komisija - press

Branko Petrić, član CIK-a, rekao je da je preglasavanje “nažalost, postalo uobičajena praksa u toj instituciji” i izrazio bojazan da može izazvati velike štete rejtingu CIK-a.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić je kazala da je glasala da se zahtjev odbije zbog pravnog nadmudrivanja. Kako je kazalo ne postoje jasni rokovi o utvrđivanju biračkog spisa.

“Sva problematika se odnosi na izbore, a ne na referendume. Smatrala sam da nije dobro da se za sprovođenje referenduma daju spiskovi koji su namijenjeni redovnim izborima. Provođenje referenduma zahtijeva izradu i dostavu odgovarajućih spiskova. Imali smo problem s Brčko distriktom, gdje imamo i jasan stav supervizora. Glasala sam protiv zahtjeva koji je pravno neosnovan i protiv pravnog nadmudrivanja”, kazala je Hadžiabdić i dodala:

“Nisam mogla glasati za zahtjev koji je pravno problematičan jer kad je pravno problematičan očekujete i da padne po žalbi. Možda nisam u pravu, ali sam smatrala da ga treba odbaciti. Ali sam bila protiv uopšte glasanja o davanju ili nedavanju spiskova jer sam željela da se toj komisiji uputi pismo i da se sve ovo obrazloži. Tako postupamo kada dobijemo zahtjev od komisije za provođenje izbora u mjesnoj zajednici, pa nešto nedostaje. Mi ne donosimo odluku da odbijamo zahtjev, mi pišemo jedni drugima i na neki način učestvujemo u nekoj vrsti izražavanja volje građanja na neki način. Nije naše, zapravo, da ulazimo i da budemo sredstvo za promoviranje ili za zabranjivanje referenduma. Nemamo ovlasti da ulazimo u zakonitost referenduma, prema tome samo je pitanje da li imamo ispunjene uslove da nešto damo ili ne damo. U ovom momentu po meni je trebalo zahtjev odbaciti.”

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0