instant fap

Ćirilicu nisu dočekali

Ćirilicu nisu dočekali

Postavljanje ploča s ćiriličnim natpisima u Vukovaru jučer nije započelo iako je najavljivano u dijelu medija, pa su i cjelodnevna dežurstva članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara na svim ulazima u ovaj grad zasad odgođena. No, iz Stožera poručuju da kada ploče budu postavljane, odmah će reagirati mirnim prosvjedima.

“Mi ćemo se lako okupiti i otići gdje god treba, bilo što da se dešava, nema svrhe da mi sjedimo cijelu noć”, rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić. Odgodu dežurstava objavio je nakon što je potvrđeno da od jučerašnje najave postavljanja dvojezičnih ploča po Vukovaru nema ništa.

Za svaki slučaj

Ipak, oko 60 vukovarskih branitelja okupilo se jučer u središtu Vukovara ispred zgrade Poglavarstva. Ponovno su apelirali na hrvatsku Vladu da odustane od dvojezičnih natpisa jer ne žele nemire u ovom gradu. Iz Ureda državne uprave RH objavljeno je u međuvremenu da dvojezične ploče “još nisu gotove”.

Na insistiranje novinara, u utorak navečer iz vukovarske policije potvrdili su kako nemaju saznanja o navodnom instaliranju ploča s ćiriličnim natpisima po

Vukovaru u srijedu. Slično su, doduše, neslužbeno tvrdili i neimenovani izvori iz Vlade.

Jučerašnji skup u središtu Vukovara komentirao je predsjednik Zajednice povratnika Vukovarsko-srijemske županije Dragutin Glasnović, rekavši da je ćirilica samo povod jer su takva okupljanja prvenstveno izraz nezadovoljstva u Vukovaru zbog krize gospodarstva i visoke stope nezaposlenosti.

(Pre)teško

“Mi nismo ni blizu u poziciji kao što su gradovi slične veličine u istočnoj Slavoniji. Njima je svima teško, a mi bismo htjeli da dođemo na nivo tog teškog”, izjavio je za lokalne medije.

U ovom kontekstu treba podsjetiti da se šteta od razaranja Vukovara u velikosrpskoj agresiji početkom ‘90-ih računa u milijardama dolara. Za vrijeme tromjesečne opsade i višegodišnje srpske okupacije Vukovar je razoren skoro do temelja, dok je gradska infrastruktura potpuno uništena. Tek dolaskom misije UNTAES-a obnovljeni su vukovarski vodovod, kanalizacija i električna mreža, a kasniju obnovu uništenog stambenog fonda gotovo u potpunosti financirala je hrvatska Vlada.

KOMENTARI