instant fap

Čuvajte se vrućina

Čuvajte se vrućina

Visoke temperature u posljednjih nekoliko dana brojnim sugrađanima uzrokuju zdravstvene tegobe pa su primorani tražiti pomoć ljekara.

Prema izvještajima iz Hitnih službi širom BiH, znatno su povećane gužve jer zbog vrućina ljekarsku pomoć traži veliki broj građana, a pacijenti se uglavnom žale na jake glavobolje, vrtoglavicu, mučnine i  oscilacije krvnog pritiska. S toga, ljekari svakodnevno upućuju apele stanovnisštvu da iz domova bez velike potrebe ne izlaze od deset do 18 sati. U slučaju da se to ne može izbjeći, preporučuje se da adekvatno zaštite glavu i da obavezno nose vodu, jer se previše znojimo i gubimo mnogo tekućine, a to može izazvati stanje kolapsa. Također se upozorava, da s dolaskom toplijih dana građani posebnu pažnju moraju posvetiti i ishrani i tome gdje kupuju hranu. Treba izbjegavati kupovinu mliječnih proizvoda, mesa, sladoleda i pića na improviziranim tezgama pored pijaca i neuređenim mjestima. Da bi se spriječilo trovanje hranom, jela treba temeljito kuhati, naročito meso, perad, jaja i morsku hranu. Preporuka je da se u frižideru čuva sva kuhana i kvarljiva hrana. Za pripremu jela treba što više koristiti sirove i svježe namirnice. Treba temeljito prati svježe voće i povrće, ne ostavljati skuhanu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata, skuhanu hranu podgrijavati temeljito i ne otapati smrznutu hranu na sobnoj temperaturi.

prepuruke ljekara su da posebno treba izbjegavati boravak na suncu, nositi laganiju odjeću, kape, šešire, uzimati više voća, povrća, vode, smanjiti fizičku aktivnost i izbjegavati obilne i masne obroke.

KOMENTARI