instant fap
Naslovnicainmedia danas

“Cvjetnu stazu” pohodilo više od stotinu planinara

“Cvjetnu stazu” pohodilo više od stotinu planinara

Više od stotinu planinara sudjelovalo je u proteklu subotu u 15. po redu planinarskoj šetnji po nazivom “Cvjetna staza”, u organizaciji Planinarskog društva “Kanjon” iz Sanskog Mosta.

Prema riječima Amire Šabić, predsjednice ovog društva, ovog puta ugostili su planinare iz Banjaluke, Prijedora, Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca, Ključa i Cazina.

“Drago nam je što je ovaj događaj vremenom postao prepoznatljiv i okuplja sve više planinara i zaljubljenika u prirodu”, istakla je Šabićeva.

Prema njenim riječima, šira okolina Sanskog Mosta je raj za planinare, a jedna od najljepših uređenih planinarskih staza je upravo staza pomenutog naziva, koja se proteže od planinarskog doma Jasice i stare tvrđave Kamengrad do vodopada Blihe, a svi koji su je pohodili mogu posvjedočiti o ljepoti prirode ovoga kraja.

Konfiguracija staze nije previše zahtjevna, te je pogodna za rekreativce i osobe sa slabijom fizičkom spremom.

“Ciljevi planinarskih šetnji i pohoda koje organiziramo jesu promocija prirodnih ljepota Sanskog Mosta i doprinos razvoju turizma na području naše općine. Rekreativni boravak i netaknuta ljepota krajolika osvajaju posjetioce prirodnom raznolikošću, a ‘Cvjetna staza’ svakako ima za cilj promovisati ovakve sadržaje”, istakla je Šabićeva. Prema njenim riječima, staze koje koriste članovi planinarskih društava dostupne su svima koji vole prirodu i žele da šetaju, da se rekreiraju i da ovim hobijem preporode život.

Šetnja, druženje, boravak u prirodi i bijeg od stresne svakodnevice mogu biti neki od motiva za ulazak u priču zvanu planinarenje, kažu planinari.

Također, treba istaći kako je ovogodišnja šetnja nosila i ekološku poruku da se očuva rijeka Bliha, koja je posljednjih nekoliko godina ugrožena usljed djelovanja obližnjeg rudnika.

KOMENTARI