instant fap
NaslovnicaUncategorized

Danas bi Anne Frank proslavila 83. rođendan

Danas bi Anne Frank proslavila 83. rođendan

Autorica najpoznatijeg dnevnika na svijetu, Anne Frank, danas bi napunila 83 godine, da je kojim slučajem preživjela koncentracijski logor Bergen-Belsen u kojem je umrla u dobi od samo 16 godina.

Annelies Anne Frank, djevojčica uz čije su intimne ispovijesti i svjedočanstva o nacističkoj okupaciji u Drugom svjetskom ratu odrastale i odrastaju generacije, rođena je 12. lipnja 1929. u Frankfurtu na Maini. Anneina obitelj se 1933. preselila u Amsterdam, gdje je Anne provela većinu života i gdje ju je dočekala nacistička okupacija Nizozemske. Obitelj se od srpnja 1942. krila u poslovnoj zgradi u kojoj je prije rata radio Annein otac, a osoba koja im je pomagala donoseći namirnice u sklonište i koja je po svom dobročinstvu također postala slavna širom svijeta, bila je Miep Gies.

Ipak, obitelj Frank je 1944. godine otkrivena, a Anne i njena starija sestra Margot su odvedene u logor Bergen-Belsen, u kojem su obje umrle od tifusa u ožujku 1945. godine.

Dnevnik najpoznatije žrtve holokausta, u kojem je opisivala dane skrivanja pod nacističkom okupacijom, nakon rata je pronašao Annein otac Otto, jedini preživjeli član obitelji Frank, i to zahvaljujući zaštitnici Miep koja je dnevnik čuvala, piše Radio Sarajevo.

U Dnevniku, koji je Anne oslovljavala s Kitty, skupljeni su Anneini zapisi od 12. lipnja 1942., kada je za rođendan dobila bilježnicu koju će koristiti za dnevničke zapise, pa do 1. kolovoza 1944. godine, tri dana prije odvođenja u logor. Pored Anneinih tinejdžerskih intimnih problema dnevnik prati i sve užase kroz koje su prolazili Židovi za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dnevnik je, zahvaljujući zalaganju Anneinog oca, prvi put objavljen 1947., a prvo englesko izdanje izašlo je 1952. godine. Od tada je preveden na više od sedamdeset jezika.

Život i svjedočanstvo Anne Frank svoje su mjesto našli i u nizu filmskih naslova, između ostalih i u BBC-jevom dokumentarcu, kazališnim predstavama, baletu, stripu, a Kuća Anne Frank, muzej u koji je preuređena zgrada u kojoj se krila obitelj Frank, jedna je od najposjećenijih turističkih točaka u Amsterdamu od šezdesetih godina pa do danas. Popularnost Dnevnika ne jenjava ni danas, nova izdanja knjige izlaze svako malo u nekom drugom kraju svijeta, a Anneina priča čeka nove generacije voljne razumijevanja ljudske patnje u holokaustu.