instant fap
NaslovnicaBiH

Mevlid Jašaravić piše knjigu

Mevlid Jašaravić piše knjigu

Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić nedavno su se izjasnili da nisu krivi za djelo za koje su optuženi. Oni se, osim za terorizam, terete i da su postali pripadnici organizirane terorističke grupe u okviru vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči

Čitanjem optužnice pred Odjelom II Suda Bosne i Hercegovine u petak, 15. juna, počet će suđenje srbijanskom državljaninu Mevlidu Jašareviću, te Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahić iz BiH, optuženim za teroristički napad na Američku ambasadu u Sarajevu, 28. oktobra prošle godine.

Jašareviću i ostalima sudit će Sudsko vijeće kojim će predsjedavati državni sudija Banko Perić.

Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić nedavno su se izjasnili da nisu krivi za djelo za koje su optuženi. Oni se, osim za terorizam, terete i da su postali pripadnici organizirane terorističke grupe u okviru vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči.

Senad Dupovac, advokat Mevlida Jašarevića, vjeruje da će proces biti završen do kraja ove godine.

“Sam događaj je snimljen, pa o njemu neće biti puno rasprava. Bit će rasprave oko cilja i motiva. Gledajte, terorizam podrazumijeva direktni umišljaj. No, u ovom slučaju svjedoci će potvrditi da je Jašarević tražio od prolaznika da se sklonu, upozoravao ih da mogu biti povrijeđeni. Terorizam podrazumijeva potpuni teror. Kako će tužilac dokazati teror ako je Jašarević upozoravao osobe da mogu biti ugrožene? Pokušat ćemo dokazati da se nije radilo o terorizmu. Tužilaštvo je u težoj poziciji, ali ono računa na medije koji su odavno presudili Jašareviću”, izjavio je Dupovac.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će suđenje voditi sudija Branko Petrić jer smatra da on može odoljeti medijskim pritiscima koji će, po njegovom uvjerenju, pratiti ovaj proces.

U međuvremenu, dok čeka početak suđenja, Mevlid Jašarević je počeo da piše knjigu! Ovo je za agenciju Anadolija potvrdio advokat Dupovac.

“Mevlid trenutno piše knjigu i došao je do tridesete stranice. Traži da mu nađem adekvatnog izdavača. Knjiga se tiče islamskih tema. Jašarević se posvetio pisanju i ja sam to pohvalio. Pametnije da to radi, a ne da dangubi. Ne znam da li će u knjizi pisati i o napadu na Američku ambasadu, ali najavio je da će mi knjigu dati na čitanje kada ona bude završena”, izjavio je Dupovac.

Dupovac ističe da se njegov branjenik već mjesecima nalazi u samici i da je to ostavilo traga na njemu. Budući da živi posebnim načinom života, zatvorska uprava ne može naći osobu koja bi boravila sa njim u ćeliji, pa je konstantno sam.

Jašarević je 28. oktobra prošle godine pucao na zgradu Ambasade Sjedinjenih američkih država (SAD) u Sarajevu. Tom prilikom je teško ranio jednog pripadnika policije, nakon čega je snajperskim hicem pogođen u nogu, te uhapšen.

Američko ministarstvo pravosuđa također je podiglo optužnicu protiv srbijanskog državljanina Jašarevića. Optužnica se sastoji od deset tačaka. Ako bi bio optužen po svim tačkama, Jašarević bi dobio više od 100 godina zatvora.