instant fap

„Dani polja kukuruza“

I pored loših vremenskih prilika, danas je u selu Lukavice, održana tradicionalna manifestacija „Dani polja kukuruza“.

Na ovoj manifestaciji, u prisustvu predstavnika više poljoprivrednih ustanova i institucija, te poljoprivrednih proizvođača, predstavljeni su hibridi kukuruza poznate sjemenske kuće „Pajonir“. Radi se o hibridima koji su zasađeni na parceli poljoprivrednog proizvođača Fikreta Seferovića i, što je njihova glavna karakteristika, pokazali su se izuzetno otpornim na uslove ekstremne suše kakvi su vladali u toku nekoliko proteklih mjeseci.

Prema riječima poljoprivrednog proizvođača Fikreta Seferovića,  hibridnim kukuruzom sjemenske kuće „Pajonir“ zasijao je oko četrdeset dunuma zemljišta i prihodi su, uprkos lošim vremenskim uslovima, izuzetni. Suorganizator ove manifestacije bila je poljoprivredna zadruga „Agrisan“, čiji direktor Senad Hadžibajramović ističe kako je cilj svega popularizacija novih hibrida kukuruza koji su otporniji na ekstremne vremenske uslove. Na ovoj manifestaciji se još jednom pokazalo da nauka, agrotehnika, sjemenski materijal i nove tehnologije značajno ublažavaju efekte suše .

Namjera organizacije ovakvih manifestacija upravo je u tome da što više poljoprivrednih proizvođača usvoji i primjeni neke od mjera koje su se u ovogodišnjoj suši pokazale djelotvornima.

KOMENTARI