instant fap
NaslovnicaUncategorized

DANI SARAJEVA U BEOGRADU: Otvorena izložba ‘1.395 dana bez crvene’ Šejle Kamerić

DANI SARAJEVA U BEOGRADU: Otvorena izložba ‘1.395 dana bez crvene’ Šejle Kamerić

Izložba Šejle Kamerić pod nazivom “1.395 dana bez crvene” otvorena je večeras pred brojnim zvanicama i gostima u Muzeju savremene umjetnosti u okviru šestog festivala ‘Dani Sarajeva u Beogradu.

Kamerić se beogradskoj publici predstavila prostorno-skulpturalnim radovima “Crveni tepih”, “If I sleep it will be double”, “Neka suza mašala” i “Mjera”, koji su oslanjaju na iskustvo tokom opsade Sarajeva i ukazuju na svu tragediju rata.

Postavka je popraćena i projekcijom njenog istoimenog filma, kao i I ostvarenja “Sreća”.

Izložbu je otvorila direktorica Muzeja savremene umjetnosti Branka Dimitrijević, koja je Kamerić nazvala jednom od najcjenjenijih bh. umjetnica, priznatoj na međunarodnoj sceni još od početka prethodne decenije.

Podsjetila je na to da ona pripada generaciji kojoj su najvažnije  godine bile obilježene ratnom tragedijom i opsadom rodnog grada u trajanju od 1.395 dana.

“Ovako ekstremna životna situacija u kojoj se ova generacija našla uz sve druge građane Sarajeva, postat će neumitno i nedjeljivo jezgro njenog umjetničkog rada i postat će, prije svega, snažna motivacija za promišljanje načina na koje se može ovo iskustvo i sjećanje na njega pokazati kao poetički i politički transformativno”, istaknula je ona.

Šejla Kamerić je, zahvaljujući na profesionalno postavljenoj izložbi, navela da joj je bila velika želja njen film pokazati u Beogradu i cijeloj regiji, jer govori o iskustvu rata, onome što psihološki proživljavamo u sadašnjosti, a što je život u prošlosti.

“Film ima jednu opštu poruku da možemo da preživimo u teškim uslovima uz pomoć kulture. Radovi koje sam ovdje izložila ne govore na toliko direktan način o ratu, ali je iskustvo rata njihov iskonski dio”, kazala je ona.

Izložba Šejle Kamerić će u Muzeju savremene umjetnosti Beograd biti otvorena do 24. juna.

(Depo.ba)