instant fap

“Darujte krv spasite život”

“Darujte krv spasite život”

Općinska organizacija Crvenog križa Sanski Most danas je obavjestila dobrovoljne darivaoce krvi i građane, a posebno omladinu sanske općine da će se naredna akcija darivanja krvi održati u utorak, 2. jula 2013. godine. Radi se o drugoj akciji koja se sprovodi prema godišnjem planu i programu Crvenog križa, a u ovoj godini sprovedene su još četiri vanredne akcije u kojima je krv darovalo preko stotinu dobrovoljnih darivalaca krvi, te sanski policajci i srednjoškolci.
Sekretar sanskog Crvenog križa, Hamza Alagić,  se zahvalio svim dosadašnjim darivaocima krvi i ujedno je uputio poziv svim građanima da se u što većem broju odazovu na predstojeću akciju. On nagašava da je jedan put darovana krv ujedno i jedan spašen život.
„Zahvaljujem se svim darivaocima krvi, najhumanijim ljudima planete, kao i svima koji su do sada podržali naše akcije, ali i onima koji će to učiniti  2. jula. Krv je lijek koji se može samo darovati, ne može se proizvesti ili kupiti. Prikupljanje krvi zasniva se na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti. Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti. Muškarci mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca.
O dobrovoljnom davalaštvu treba govoriti često, a ne samo kada se dešavaju nestašice zaliha krvi ili kada se obilježavaju dani dobrovoljnog davalaštva. Darivanje krvi je jedan od najhumanijih gestova koje čovjek može načiniti“, poručuje Alagić.
Dobrovoljni darivaoci krvi i svi zainnteresirani građani najdragocjeniju tečnost će i ovaj put moći darovati u Službi za transfuziologiju Opće bolnice Sanski Most. Krv koja će biti obezbjeđena u predstojećoj  akciji biće pohranjena u pomenutoj zdravstvenoj ustanovi, obzirom da je potreba za dragocjenom tečnošću koja život znači konstantno izražena.r

KOMENTARI