instant fap

Delići s dva maloljetna sina žive u krajnjem siromaštvu

Delići s dva maloljetna sina žive u krajnjem siromaštvu

 Supružnici Halida i Hamdija Delić i njihova dva maloljetna sina Amar (14) i Amer (10) žive u krajnjem siromaštvu i bez ikakvih izvora prihoda, u starim i neuslovnim prostorijama montažnog objekta, koji je u prošlosti služio kao društveni dom u naselju Zdena, nadomak Sanskog Mosta.

Nemaju stalno zaposlenje i u svakodnevnoj su borbi za preživljavanje, pokušavajući obezbijediti kakvu-takvu budućnost za svoje sinove. Hamdija je inače demobilisani borac, već godinama je bez stalnog zaposlenja i zarađuje obavljajući teške fizičke poslove za skromne nadnice. Kaže kako već godinama bezuspješno pokušava pronaći stalno zaposlenje i da im je posebno teško u zimskom periodu, kada je osjetno manje posla.

Dodatni problem za ovu porodicu je teška povreda leđa koju je Halida doživjela prije pola godine, zbog čega treba biti podvrgnuta operativnom zahvatu. “Povrijedila sam kičmeni disk i pršljenove i trpim velike bolove kada hodam. Terapije koje su mi prepisali nisu dale rezultata i operacija je jedino rješenje”, kaže Delićeva. Dodaje kako preko muža ima zdravstveno osiguranje, ali da liječenje iziskuje kupovinu lijekova i niz drugih troškova koje porodica nije u stanju da podmiri.

Delići kažu kako su očajni što svojoj djeci ne mogu priuštiti pristojan život niti ono u čemu normalno uživaju njihovi vršnjaci. “Vjerujte, zna biti dana kada smo više gladni nego siti. Evo, već danima nam prijete da će nam isključiti struju, a mi nemamo odakle da je platimo”, kaže očajna majka.

Ističe kako preživljavaju isključivo zahvaljujući jednom obroku dnevno, koji dobiju u ovdašnjoj javnoj kuhinji. Oskudijevaju u svemu, pa i drvetu za ogrev, a žive u montažnom objektu sa starom i dotrajalom stolarijom, koji je posebno zimi teško zagrijati.

Inače, život ove porodice već dugo se odvija u sjeni tragedije koja ih je zadesila prije pet godina, kada se njihov najstariji sin Armin tragično utopio u rijeci Blihi spasavajući najboljeg druga, koji je također tom prilikom smrtno stradao. Halida kaže kako se nikada nije oporavila od ovog gubitka, zbog čega je već godinama na terapijama.

Delići kažu kako su primorani da se na ovakav način obrate javnosti jer im je potrebna pomoć u novcu, hrani i lijekovima.

Svi koji žele pomoći ovoj porodici mogu ih posjetiiti u objektu društvenog doma u Zdeni ili više informacija dobiti na telefon 061-546-697.

KOMENTARI