instant fap

Deset filmova ’90-ih koje morate pogledati

Deset filmova ’90-ih koje morate pogledati

Kinematografija ’90-ih obilježena je mnogim značajnim ostvarenjima sedme umjetnosti. Nakon ’80-ih godina i šarenila koje je bilo karakteristično za to razdoblje, odjednom je nastupilo vrijeme ozbiljnijih tema, koje su bile obrađene na realističan, surov i katkad mračan način.

De Niro kao Goodfella

Redatelj koji nikada nije previše odstupao od svoje vizije je Martin Scorsese, a 1990. režira sjajan gangsterski film Goodfellas, sada već klasično s Robertom De Nirom u glavnoj ulozi. Obožavatelj starih filmova i jedan od najvećih budućih čudaka Hollywooda, Quentin Tarantino, 1994. stvara Pulp Fiction, koji je u svijetu odmah fantastično prihvaćen, a njega je torpedirao među redateljsku elitu.

Ray Liotta, Robertom De Nirom, Paul Sorvino i Joe Pesci kao Dobri momci (foto: huangir cinegoer, Flickr.com)

Povratak vesterna

Iste godine, prema kratkoj priči Stephena Kinga Frank Darabont režira The Shawshank Redemption, odličnu zatvorsku dramu s Timom Robbinsom i Morganom Freemanom u glavnim ulogama. Upravo je Freeman u ’90-ima postao vjerojatno i najveći afroamerički glumac Hollywooda. Clint Eastwood 1992. režira i glumi u filmu Unforgiven, a zahvaljujući njemu i Kevinu Costneru vestern je u ’90-ima ponovno postao aktualan jer je dotad već pao u zaborav.

Mann spojio Pacina i De Nira

Michael Mann 1995. godine realizira svoj veliki projekt Heat, film koji je spojio dvojicu najboljih glumaca Hollywooda, Ala Pacina i Roberta De Nira, a govori o povezanosti pljačkaša i policajca koji ga lovi. Robert Zemeckis je s filmom Forrest Gump obilježio sredinu ’90-ih, a Tom Hanks je postao omiljeni američki glumac. Braća Ethan i Joel Coen u ’90-ima su bili vrlo produktivni, a jedan od njihovih najboljih filmova zasigurno je The Big Lebowski s Jeffom Bridgesom u glavnoj ulozi.

Rođenje dr. Hanibala Lectora i Brada Pitta

Zahvaljujući Jonathanu Demmeu i adaptaciji romana Thomasa Harrisa, film The Silence Of The Lambs promovirao je Britanca Anthonyja Hopkinsa u jednog od najboljih glumaca ’90-ih. Uloga dr. Hannibala Lectera obilježila mu je karijeru i pružila uzor mnogim horor redateljima za njihova buduća ostvarenja. Redatelj glazbenih spotova David Fincher 1995. režira film Sedam, mračan kriminalistički triler s budućom zvijezdom Bradom Pittom u glavnoj ulozi.

Početak modernih SF filmova

Na samom kraju ’90-ih braća Andy i Larry Wachowski prema vlastitoj priči stvaraju film The Matrix s Keanu Reevesom u glavnoj ulozi. “Matrica” je svojim inovativnim pristupom i zanimljivom pričom s elementima znanstvene fantastike ostavila dubok trag u kinematografiji i utrla put mnogim kasnijim ostvarenjima u tom žanru.


TOP 10 FILMOVA ’90-ih

  1. Goodfellas (Dobri momci)
  2. Pulp Fiction (Pakleni šund)
  3. The Shawshank Redemption (Iskupljenje u Shawshanku)
  4. Unforgiven (Nepomirljivi)
  5. Heat (Vrućina)
  6. Forrest Gump
  7. The Big Lebowski (Veliki Lebowski)
  8. The Silence Of The Lambs (Kad jaganjci utihnu)
  9. Se7en (Sedam)
  10. The Matrix (Revolutions Matrix)

KOMENTARI