Detalji sa suđenja Radončiću: Koje je savjete Bašić dao Dautbašiću

HomeVijestiBiH

Detalji sa suđenja Radončiću: Koje je savjete Bašić dao Dautbašiću

Bakir Izetbegović saslušan u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka

Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju za ometanje rada pravosuđa da mu je optuženi Bakir Dautbašić prenio kako mu se “pokušava podmetnuti da utiče na svjedoke”.

Almir Bašić, nekadašnji načelnik Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, posvjedočio je da mu je Dautbašić krajem 2015. godine rekao kako mu se javila jedna ženska osoba koja mu je zatražila “usluge za svjedočenje”.

Rekao je da mu hoće podvaliti da utiče na svjedoke, bio je jako loše… Rekao mi je da ga je neka ženska osoba kontaktirala i da ju je njegova djevojka Bisa dovela. Pretpostavljam da je to optužena Bilsena Šahman. Ta ženska osoba je rekla da želi usluge za svjedočenje. On je rekao da neće i ne može i poručio joj da samo govori istinu i svjedoči”, prisjetio se Bašić.

On je rekao da je pokušao smiriti Dautbašića i govorio mu da se nema oko čega brinuti “ukoliko je ženska osoba prva inicirala sastanak”. Rekao je i da je Dautbašićaprijateljski posavjetovao da bude pažljiviji, odnosno da vodi računa o komunikaciji telefonom i provjeri da li ga se prati.

Dautbašić i Šahman optuženi su sa Fahrudinom Radončićem i Zijadom Hadžijahićem zbog ometanja rada pravosuđa, te davanja i primanja koristi za trgovinu uticajem. Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić. Kelmendiju se na Kosovu sudi za ubistvo Ramiza Delalića i trgovinu drogom.

Bašić je kazao da ga je Dautbašić nakon toga zamolio da provjeri da li Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ima otvorenu istragu protiv njega.

Ja to nisam ni uradio… Iskreno, mislio sam da je čist i nisam želio da ni njega ni sebe dovodim u neke situacije. Znao sam i da prema novom zakonu mora proći duže vremena da se nakon krivične prijave napravi predmet”, pojasnio je svjedok.

Prema njegovim riječima, Dautbašić ga je nedugo zatim obavijestio da je napisao pismo koje je poslao na brojne adrese, između ostalog tužilaštvima i ambasadama o tome šta se zaista desilo.

“Ja se nisam slagao s tim. Ako si čist, ne znam radi čega se braniš. Onda samo ispada da si kriv”, rekao je Bašić i dodao da je Dautbašić nekoliko dana prije hapšenja bio “presretan jer je čuo da će Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu istražiti cijeli slučaj”.

Svjedok je rekao i da je tokom jednog sastanka pitao tužioca Dubravka Čamparu da li zna za Dautbašićeve probleme, na šta mu je tužilac odgovorio da ne zna ništa o tome. U unakrsnom ispitivanju, Bašić je rekao da tokom “deset godina poznanstva s Dautbašićem nikada nije čuo da je uradio nešto nezakonito ili sumnjivo”.

Suđenje se nastavlja naredne srijede, 24. augusta, kada će svjedočiti tužilac Mirza Hukeljić.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0