instant fap

Dodik: Nastavit ćemo da blokiramo ideje Bakira Izetbegovića

Dodik: Nastavit ćemo da blokiramo ideje Bakira Izetbegovića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da će predstavnici iz RS-a nastaviti da blokiraju ideje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, “koji hoće sa Savezom za promjene da nametne bošnjačko uređenje BiH”.

Dodik je ocijenio da je to, prije svega, neustavno i da se mora poštovati volja entiteta koji su ključni faktor u BiH.

“Ako Bakir Izetbegović misli da ćemo prešutjeti ili prepustiti njemu glavnu riječ u BiH, to je njegov problem. Republika Srpska ima autentičnu politiku koja se zasniva na Ustavu i Dejtonskom sporazumu”, rekao je Dodik.

Komentarišući Izetbegovićevu tvrdnju da je “glavna prepreka u procesima integracije BiH u EU odnos predsjednika RS-a”, Dodik je ocijenio da Izetbegović očigledno ima obavezu da brani premijera Turske u ostavci Ahmeta Davutoglua.

Dodik je poručio da politika neoosmanizma, čiji je dio i Bakir Izetbegović, neće proći što se tiče Republike Srpske, te da Banja Luka i RS imaju svoje interese.

“Ponosan sam što je rekao da smo mi ti koji ne dozvoljavamo ono što Bakir hoće zajedno sa Savezom za promjene da uradi”, rekao je Dodik.

On je konstatovao da je BiH teritorijalno integrisana, ali mentalno i politički potpuno podijeljena, te da interes RS-a nije centralizovana BiH, već “jaka Republika Srpska i BiH koja će biti u funkciji jake Srpske”.

“Dejtonski sporazum je u više navrata kršio visoki predstavnik stvarajući iluziju da je moguće centralizovati BiH”, podsjetio je Dodik.

KOMENTARI