instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Dodik ponovo izaziva: Ako hoćete da vidite našu moć, onda izglasajte samostalnost Republike Srpske

Dodik ponovo izaziva: Ako hoćete da vidite našu moć, onda izglasajte samostalnost Republike Srpske

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a žestoko je kritikovao postojeći sistem u BiH pozivajući zastupnike da, ukoliko žele vidjeti moć NSRS-a, danas izglasaju samostalnost ovog bh. entiteta.Dodik je rekao da smatra kako bi se svake godine o temi neustavne transformacije dejtonske strukture u BiH trebala održavati posebna sjednica. Kako kaže, ova je sjednica nastavak zasjedanja one sjednice na kojoj je donesena Rezolucija o vojnoj neutralnosti bh. entiteta RS. 

Istakao je, sjednica NSRS-a nije sazvana da bi se mjerio bilo čiji patriotizam, jer u NSRS-u sjede ljudi koji vole RS. Zastupnicima je rekao da su oni obavezni da rade u službi naroda i da ova sjednica predstavlja odbranu RS-a. 

Dodik je rekao da su stranke ranije vjerovale kako će učiniti bolje svom narodu ako pristanu na reforme koje su ranije sprovođene te da su glasali za to jer im je rečeno da će se to moći mijenjati u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Kritikovao je rad visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH navodeći da je vrijeme da se podvuče crta i da se vidi gdje je RS 25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je pitao da li je RS zadovoljan pravosuđem u BiH, odnosno da li je pravosuđe donijelo bilo šta dobro i BiH, a i njenom entitetu RS. 

Žestoko je kritikovao administraciju i zapošljavanje u državnim institucijama navodeći da niko ništa nije dobio od reformi i transformacija u BiH. Istakao je da su reforme ugrožavale RS i da je ovaj entitet ostao bez brojnih nadležnosti, a da BiH nije postala bolje mjesto za život. 

“Bolje ne žive ni Srbi, ni Hrvati, a ni Bošnjaci. Dobro žive samo stranci koji imaju visoke plaće o kojima narod u BiH samo može sanjati”, rekao je Dodik. 

On je kazao da BiH nije uspjela postati ni pravna, ni funkcionalna, a ni održiva zemlja do danas i da se Dejtonski mirovni sporazum ne smije tumačiti kao sporazum kojim je samo prekinut rat. 

“Dejton nije samo zaustavio rat, već uspostavio državnu zajednicu s dva entiteta i tri naroda”, rekao je Dodik nastavljajući iznositi pogrešnu tezu o Bosni i Hercegovini kao državnoj zajednici, a ne državi. 

Vrijeme je za vraćanje na fabričke postavke 

Dodik je u svom obraćanju tvrdio da RS ima subjektivitet, što je dokazalo i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kako kaže, svi odgovori o nadležnosti RS-a mogu se naći u Dejtonskom mirovnom sporazumu, tačnije u Ustavu Bosne i Hercegovini. 

Član Predsjedništva BiH kazao je da su RS-u “otete nadležnosti” i to korištenjem Bonskih ovlasti, navodeći da odluke visokog predstavnika nisu legalizovane u zakonodavnim organima naše zemlje. 

On je entitete nazvao “državotvornim” ističući da je došlo vrijeme za “resetovanje i vraćanje fabričkih Dejtonskih podešavanja”. Posebno je istakao da se sporazum o vojsci, Tužilaštvo BiH, Sud BiH i sistem indirektnih poreza trebaju smatrati samo privremenim, a ne trajnim rješenjem. 

Dodik je kazao da su brojni funkcioneri iz RS-a sankcionisani samo zato što su smatrali da imaju pravo na promišljanje. Dotakao se i politike SDA navodeći da je cilj unitarizacija i da je to dio politike svih bošnjačkih stranaka uključujući i SDP. 

Neizbježno je bilo i spominjanje knjige “Islamska deklaracija”, a čiji je autor prvi predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović. Član Predsjedništva BiH rekao je da se poništava izborna volja, jer još uvijek nije formiran novi saziv Vijeća ministara BiH. 

Za blokiranje formiranja vlasti okrivio je predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji insistira na slanju ANP-a u sjedište NATO-a, ali i Šefika Džaferovića i Željka Komšića koje je nazvao “dvojicom bošnjačkih članova Predsjedništva BiH”. On je rekao da takav odnos prema ANP-u ima i SDP, ali i druge stranke iz bh. entiteta FBiH. 

“Nemamo prava da zatvorimo oči pred stvarima koje je činio NATO i da im damo legitimitet ulaskom u NATO”, rekao je Dodik navodeći da bombe NATO-a ubijaju ljude u RS-u i danas. 

Na sarajevskim portalima RS nazivaju “Republikom Šumskom”

Pohvalio je opozicione zastupnike, tačnije zastupnike SDS-a i PDP-a, koji također odbijaju pristati na to da se u sjedište NATO-a u Briselu dostavi ANP. 

Entitetskim zastupnicima kazao je da sve što je preneseno u nadležnost BiH ne funkcioniše i da je potrebno poduzeti korake za razvoj RS-a u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma. U tom kontekstu ukazao je i na pravo svih naroda na samoopredjeljenje za koje tvrdi da je srpskom narodu garantovano međunarodnim normama. 

Dodik je rekao da otcjepljenje kao krajni vid mogu imati samo narod koji trpe sistemsku diskriminaciju i kojim je ugrožen opstanak zbog diskriminacije. 

“Sve navedeno je ispunjeno. To se može zaključiti iz analize stanja”, kazao je Dodik. 

On je dodao da se Republika Srpska provukla kroz vrijeme i dočekala ovo: priliku da raspravlja o svom statusu i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Kako kaže, RS-u se ukida pravo na legitimno i legalno predstavljanje, a ponavljaju se i teze o ukidanju prava RS-u na naziv “Republika Srpska”. 

“Ime RS ponavlja se deset puta u Ustavu BiH, ali Bošnjaci ne odustaju od toga”, rekao je Dodik navodeći da RS neće odustati od autonomije, državnosti i samostalnosti predviđene Dejtonskim sporazumom te da RS ima pravo da “očuva svoja prava”. 

Član Predsjedništva BiH istakao je da Narodna skupština RS-a ima sve potrebno da vrati RS u okvire Dejtonskog sporazuma, ali da je potrebno samo jedinstvo stranaka pozivajući na to jedinstvo zastupnike u NSRS-u. Kako kaže, to može biti i donošenjem novog Ustava RS-a najavljujući da će se navjerovatnije iduće godine pred zastupnicima u NSRS-u naći rasprava o novom Ustavu RS-a. 

“To je širok okvir za našu autonomiju i samostalnost u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Dodik. 

On vjeruje da je došlo vrijeme kada RS ponovo dobija na značaju i kada međunarodno pravo treba reafirmisati. Dotakao se i predsjednika SAD-a navodeći da je Donald Trump nedavno u UN-u kazao “da ozbiljni lideri moraju voditi računa samo o interesima svog naroda”. 

Dodik je rekao da NSRS danas treba poručiti visokom predstavniku da je prošlo vrijeme ispunjavanja zahtjeva bošnjačkoj strani, a da se predstavnici bh. entiteta zalažu za ponos i ljubav za RS te ostvarivanje suvereniteta i autonomije RS-a. 

Posebno je kritikovao bh. pravosuđe navodeći da Tužilaštvo BiH i Sud BiH progone privrednike u RS-u. On je kazao da u RS-u nema firme koja ima promet veći od 50 miliona KM dok u FBiH postoji desetak firmi s prometom od blizu milijardu KM. Kako kaže, Sud BiH i Tužilaštvo BiH ne progone privrednike u FBiH. 

“Ne smije se dozvoliti da je bošnjačka elita jedini tumač istine. Oni su tumači svoje istine. Ne smijemo se opustiti. U ovoj Narodnoj skupštini je moć”, rekao je Dodik.

Pozvao je zastupnike u NSRS da probaju danas donijeti odluku o proglašenju samostalnosti RS-a navodeći da će tako imati priliku vidjeti koja je moć u NSRS. Istakao je da će ta odluka NSRS izazvati svjetsku buru i da neće biti svjetskog medija koji neće izvijestiti o tome. 

Posebno je kritikovao to što se u nekim medijima Republika Srpska često naziva “Republikom Šumskom”, “genocidnom tvorevinom” i “manjim bh. entitetom”.

KOMENTARI