instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

Donacija za pčelare u Sanskom Mostu vrijedna 20.000 KM

Donacija za pčelare u Sanskom Mostu vrijedna 20.000 KM

Članovima Udruženja pčelara “Sana med” iz Sanskog Mosta uručena je juče vrijedna donacija u vidu pčelarske oprema ukupne vrijednosti 20.000 maraka, a radi se o donaciji Turske agencije za obnovu i razvoj (TIKA), koja djeluje u Bosni i Hercegovini.

Oprema je uručena za 122 pčelara i radi se o polenskim osnovama, koje su sastavni dijelovi pčelinjih košnica.

Predstavnik pomenute turske organizacije Muhamed Unal kaže kako su ove godine izdvojili velika sredstva za pomoć i podsticaj razvoju pčelarske proizvodnje. “Ovo je zemlja koja je idealna za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje i mi želimo da na ovaj način ekonomski osnažimo sve koji se bave pčelarstvom. Protekle godine smo organizovali veliki broj edukacija u oblasti pčelarstva, a sada smo se odlučili za donaciju opreme pčelarima”, kazao je Unal.

Predsjednik Saveza pčelara USK Hajrudin Šabić ističe kako je svaka vrsta pomoći dobrodošla, s obzirom na prošlogodišnje velike probleme i gubitke u pčelarskoj proizvodnji.

“Zbog vremenskih uslova proizvedene su znatno manje količine meda nego obično i sve se to odrazilo na pčelarsku proizvodnju”, kazao je Šabić.

Prema njegovim riječima, sve ovo je uzrokovalo značajno povećanje cijene opreme i repromaterijala za pčelarstvo, a u konačnici to je dovelo do povećanja cijena meda i ostalih pčelinjih preparata.

KOMENTARI