Dr. Elvira Serdarević o djeci, ondašnjoj i današnjoj

Homeinmedia danas

Dr. Elvira Serdarević o djeci, ondašnjoj i današnjoj

Madre u avliji: Zašto imam staklenik?

O djeci, ondašnjoj i današnjoj, bazirano na dugogodišnjoj opservaciji roditelja i djece

Jednom davno, u stara vremena, učili su nas da je porodica osnovna ćelija društva. U toj porodici su živjeli roditelji i djeca, uloge su bile jasno definirane. Roditelji su brinuli o djeci, davali im ljubav, ali i postavljali granice, pravila. Roditelj je bio autoritet.

Kako nikad sve nije idealno, djeca se bune, pokušavaju pomjeriti granice, što rezultira reakcijom roditelja, objašnjenjem, ponekad i povišenim tonom, zabranom izlaska u dvorište, u grad. To se nije smatralo nasiljem. Za rođendan su djeca u školu nosila kesicu, dvije bombona za djecu i bombonjeru za učiteljicu. Kako su djeca rasla, tako su rasle i obaveze, prvo briga o sebi, oblačenje, pospremanje svojih stvari, a zatim i učešće u kućnim poslovima, pomaganje u bašči, avliji. Te obaveze su pripremale dijete za život.

U današnjoj porodici, uloge su nejasne, a djeca zbunjena. Rođendani budžetom premašuju svadbe, odjeća je skupa, markirana, a maternji jezik je nerijetko drugi koji dijete uči, jer pametni telefoni “govore” engleski ili njemački. U medijskim naslovima termini samoubistvo, ubistvo, brutalno premlaćivanje, nerijetko ukazuju na dijete počinioca.

U ovakvom poretku stvari najviše posla imaju psiholozi, dječiji psihijatri, logopedi, defektolozi, zanimanja koja su “u onim starim vremenima” bila prava rijetkost.

Želim navesti primjer djevojčice koja je u školi stigmatizirana zbog svoje odjeće, koja nije skupa, ali je čista. Njenih dvanaest godina nije moglo da se izbori sa dječijom okrutnošću, pa je sa razvijenim simptomima u pratnji majke došla u moju ordinaciju. Nadam se da joj je pomoglo kad sam joj rekla da su se moje kćeri u djetinjstvu uglavnom oblačile “iz vreće”, koja je dolazila od starije djece iz porodice ili rodbine iz dijaspore. Adna i sada zna reći, kako joj je dugo trebalo da shvati da se odjeća može i kupovati.

Do vas je, nije do djece. Stvari su krajnje jednostavne, kad shvatite da je odgoj djeteta najvažniji i najodgovorniji zadatak. Bez obzira koliko ste profesionalno zauzeti, u svakom momentu ste prvo roditelj. U momentu kad dobijete dijete, vaš svijet postaje i njegov, objasnite mu pravila i naučiće ih. Neće uvijek biti lako, ali ne odstupajte. Vi ste roditelj!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0