instant fap

Drastičan pad broja prvačića u BiH

U FBiH, u novu školsku godinu, upisano je 22.176 prvačića, što je 10 posto manje učenika upisanih u prvi razred osnovne škole nego prethodne godine. U RS-u je u školske klupe sjeo 9.901 prvačić, što je za 5,7 posto manje u odnosu na 2011. godinu

Počela je nova školska godina u svim državama zapadnog Balkana. Više od dva miliona učenika od jutros su u školskim klupama. Dopisnici agencije Anadolija iz glavnih gradova zemalja regije izvjestili su o značajnom smanjenju broja učenika upisanih u škole u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu, dok je u Hrvatskoj povećan broj polaznika u škole.
Najdrastičniji pad broja prvačića zabilježen je u Bosni i Hercegovini. U oba njena entiteta, Federaciji BiH (FBiH) i Republici Srpskoj (RS), škole imaju manje upisanih učenika. U FBiH, u novu školsku godinu, upisano je 22.176 prvačića, što je 10 posto manje učenika upisanih u prvi razred osnovne škole nego prethodne godine. U RS-u je u školske klupe sjeo 9.901 prvačić, što je za 5,7 posto manje u odnosu na 2011. godinu.

U Srbiji je nova školska godina počela za oko 900.000 đaka, ali dio učenika se odmara dan duže zbog današnjeg štrajka upozorenja koji je organizovala Unija sindikata prosvjetnh radnika. Prvačića je u Srbiji ove godine manje za hiljadu nego prethodne, a u posljednjih deset godina broj polaznika u škole smanjen je za 10.000.

Više od pola miliona školaraca u Hrvatskoj od jutros je u klupama. Za razliku od većine zemalja regije, već drugu godinu zaredom raste broj prvačića u Hrvatskoj. Ove godine više od 40.000 učenika prvi put sjeda u školske klupe. Prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, broj učenika je veći za 12.608.

Nastava na Kosovu počela je jutros sa deset posto manje upisanih učenika u područjima u kojima žive Srbi, dok su u ostatku Kosova brojke na nivou prošlogodišnjih.

U Crnoj Gori je upisano ukupno 31.914 učenika, što je jedan posto manje u odnosu na prethodnu školsku godinu, dok je broj upisanih u prvi razred manji za sedam posto.

U Makedoniji je ove godine upisano 20.700 učenika prvog razreda, u odnosu na prošlogodišnjih 21.480, što je 780 prvačića manje. U proteklih deset godina u Makedoniji je broj učenika smanjen za 40.000.

KOMENTARI