instant fap

Drastična promjena temperatura: U ponedjeljak stiže “proljeće”

Drastična promjena temperatura: U ponedjeljak stiže “proljeće”

Meteorolog Časlav Stanojević najavio je drastičnu promjenu temperatura već nakon idućeg vikenda.

sana-džamija

Od vikenda temperature će početi da rastu. Bit će oblačno, a negdje će padati slaba i umjerena kiša. Na planinama se očekuje slab snijeg. No, u narednih 20 dana očekuje se veoma toplo vrijeme za ovo doba godine. Neće biti velikih hladnoća, bit će stabilno i toplo vrijeme sa dosta sunčanih intervala. Od 20. januara očekuje nas epizoda sa slabim padavinama, ali sa temperaturom u plusu. Nakon dva dana slijede nam dnevne temperature iznad 12 stepeni. Topli dani očekuju i ostatak Evrope, kaže Stanojević.

Prema njegovim riječima i početak februara biće topao, a hladno vrijeme se ne očekuje ni na dalekom sjevereoistoku Rusije.

– Nema jake zime u Evropi ako je Rusi ne pošalju. Ovaj dio zime je prema temperaturama sličan onom iz 1993. godine, kada smo imali blagu zimu. Takvo vrijeme pogoduje razvoju pšenice i drugih poljoprivrednih kultura. To je dobra vijest i za putare, jer neće čistiti snijeg, kaže ovaj meteorolog.

Prema prognozama svjetskih centara (Britanija, Njemačka, Rusija), toplo vrijeme potrajat će i u februaru, a hoće li se nakon toga vratiti zima, za sada se još pouzdano ne zna.

KOMENTARI