instant fap
NaslovnicaUncategorized

Druženje heroja iz Sanskog Mosta i Ključa

Druženje heroja iz Sanskog Mosta i Ključa

Sanski Most je u proteklu subotu bio domaćim pripadnicima Prve bosansko oslobodilaćke brigade, odnosno 510 brigade Petog korpusa Armije BiH koja u našem gradu proslavila 23. godišnjicu od formiranja.

Preko 200 preživjelih boraca i straješina ove proslavljene brigade postrojilo se na sanskom Trgu ljiljana nakon čega je predat raport komandantu Amiru Avdiću.

Prva Bosansko-oslobodilačka brigada formirana je ratne 1993 godine, a nakon godinu dana djelovanja transformisana je u 510.Oslobodilačku brigadu. Kroz ovu brigadu je prošlo 2065 boraca, njih 162 dali su svoje živote, 900 njih je pretrpjelo lakše, a oko 300 teža ranjavanja.

Najvišim ratnim priznanjem odlikovano je 15 pripadnika ovbe brigade. Brigada je bila popunjena borcima sa područja Cazina, Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanskog petrovca i Prijedora, a okosnicu brigade činila je legandarna „Ključko – Sanska“ jedinica sa Galaje, odnosno borci sa područja općine Sanski Most i Ključ.

Na spomen obilježju Oslobodiocima Sanskog Mosta položeno je cvijeće i učenjem fatihe odata počast svima onima koji su svoje živote dali u operacijama za oslobođenje grada na devet rijeka.

Ovom događaju prisustvovale su delegacija Ministasrva za boračka pitanja Unsko sanskog kantona, predstavnici opčćina Kluč, Cazin i Sanski Most, te općinske organizacije SDA Sanski Most.

Potom je u restoranu Zlatna dolina organiziano druženje pripadnika brigade uz evociranje usponema iz ratnog perioda. Prva oslobodilačka, odnosno 510 brigada je dala poseban doprinos u odbrani tadašnjeg bihaćkog okruga, danas Unsko-sanskog kantona, na Grmuško – srbljanskom platou, Grmeču i konačno u čuvenim vojnim operacijama „Grmeč 94“ i „Sana 95“ u kojoj je oslobođen i Sanski Most.i

KOMENTARI