instant fap

“Država neboder” u Sanskom Mostu

U malom parku na rijeci Zdeni, u Sanskom Mostu, održana je  promocija knjige Država neboder autora Asima Kambera.

Prvi uvodničar i promotor književnik Amir Talić je obavjestio prisutne kako je prije mjesec dana autor od njega zatražio da napiše recenziju za ovu knjigu: „Prvo sam bio u dilemi, međutim tek nakon što sam rukopis iščitao shvatio sam važnost da i sam dam svoj doprinos štampi ove knjige. Posebna vrijednost ovog djela sadržana je u činjenici da je autor do kraja dokumentaristički poredao tekstove iz Avaza koji su ga blatili, ali i reakcije i stručne komentare koji su bili uskraćeni za objavu, što je i opredijelilo autora da štampa i svoju stranu istine kroz knjigu Država neboder. Snaga „nebodera“ i moći medijskih magnata nije uspjela pobijediti slobodu javne riječi, istakao je Talić.

Drugi večerašnji promotor bila je Urednica Dana Duška Jurišić, koja je u samom uvodu istakla:”Moj lični motiv za prisustvo današnjoj promociji mali je doprinos temi, kojom se bavi autor knjige, a koja je puno šira od podsjećanja na posljedice nepoštivanja principa profesionalnog novinarstva. Nije neuobičajeno da se u političkoj borbi koriste sva moguća sredstva bilo gdje u svijetu. Naravno bezbrojni su primjeri, ali se ta borba odvija u zakonskim okvirima i kada je riječ o slobodi izražavanja. To znači da laž ima svoju cijenu, koja se plaća ne samo sudskim odlukama, nego i reakcijom javnosti. Međutim ono što jeste neuobičajeno je – da se vlasnik novine i aktuelni političar obračunava sa svima koji drugačije misle i to ne samo sa svojim političkim oponentima”, kazala je Jurišić podsjećajući na niz novinarskih imena od Gojka Berića, Vildane Selimbegović, Borisa Dežulovića do Senada Avdića, koji su se kako je Avdić jednom napisao ‘našli pod tupim nožem’ vlasnika Dnevnog Avaza. Jurišićka je i sama u više navrata bila na meti Radončićevog medijskog linča. Ona je podsjetila na njegove medijske istupe u kojima je isticao da kao pripadnica “manjeg” naroda ne može uređivati Informativni program FTV-a.  Autor knjige Asim Kamber je u samom uvodu istakao zadovoljstvo i zahvalnost velikom broju Sanjana koji su uzeli učešće na promociji njegovog rukopisa.

„Znajući da je večeras koncert Halida Bešlića a da ste se opredijelili da meni ukažete čast moje je ohrabrenje. Nadam se da sutra Avaz neće donijetii vijest kako sam vas natjerao da u ovolikom broju večeras dođete da me podržite. Poznato vam je da je Radončić u konvoju skupocjenih džipova, nikad viđenom u našoj sredini, posjetio Sanski Most 12.01.2010. Nakon toga, sve do izbora u oktobru trajali su napadi na mene i članove moje porodice. Oko pedeset tekstova i kratkih osvrta, a da mi istovremeno nije dopuštao na Zakonu temeljeno pravo demantiranja.

To je kao da vam zavežu ruke i stave flaster na usta. A ujedno vam pričaju o demokraciji i evropskoj agendi. Još žešći napadi su krenuli nakon objave rezultata i činjenice da je Radončić u Sanskom Mostu doživio debakl u skoru sa Bakirom Izetbegovićem. I laž ma kako teška ima svoja pravila i logiku, međutim, upravo vi moji sugrađani znate najbolje istinu. Dobro vam je poznato da sam ja sin običnog radnika Šipa Kasima Kambera i da sam odrastao u siromašnoj porodici i otkud nama milioni za nekretnine u Dubrovniku, Beču, Zagrebu. I kako neko u ratu može biti na strani veliko – srpskog, veliko – hrvatskog i autonomaškog koncepta istovremeno, kao što je Radončić meni pripisivao.

Najviše su me vrijeđali napadi na članove moje porodice koji su ni krivi ni dužni bili žrtve Radončićeve hajke. Ova moja knjiga je moj doprinos istini. Istina je samo jedna a putevi do nje pojedinačni. Nikakva snaga nebodera, džipova, bodigardova i laži ne može u konačnici pobijediti istinu. Dokaz tome je i vaše večerašnje prisustvo. Sav prihod od knjige autor je namjenio za izgradnju stadiona za nogometni klub Podgrmeč u kome je i sam kratko trenirao. Prodanih preko 300 primjeraka to veče i gužva za autorov potpis jasno svjedoče da su i Sanjani prepoznali istinu.

[flagallery gid=46 name=Gallery]

KOMENTARI