instant fap

DS poput njemačkih socijalista

Lider Demokratske stranke Boris Tadić je poručio da stranka mora biti mnogo efikasnija nego što je bila u prethodnom periodu i založio se za novu organizaciju, između ostalog, po uzoru na organizaciju u njemačkoj Socijaldemokratskoj partiji

Predsjednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić predložio je da se izborna skupština DS-a održi 10. novembra. Tadić je na sjednici Glavnog odbora stranke rekao da bi na skupštini bili birani predsjednik, potpredsjednici stranke i regionalni predstavnici, i to neposrednim glasanjem.

Odgovornost

On je istakao da bi samo neposredni izbori dali apsolutni legitimitet rezultatima izbora. Tadić je u otvorenom dijelu sjednice Glavnog odbora DS-a podnio izvještaj o radu stranke u prethodnom periodu, a nakon toga je počeo zatvoreni dio sjednice na kojem bi članovi GO trebalo da se izjasne o tom prijedlogu. Lider DS-a je u izlaganju poručio da ova stranka mora biti mnogo efikasnija nego što je bila u prethodnom periodu i založio se za novu organizaciju stranke, između ostalog, po uzoru na organizaciju u njemačkoj Socijaldemokratskoj partiji. Tadić je rekao da se ne smije dozvoliti da DS kao bastion demokratije potpadne pod uticaj finansijskih moćnika i tajkuna.

On je istakao da DS treba da bude jaka stranka socijaldemokratske orijentacije i usaglašena sa vizijom razvoja Srbije. Tadić je rekao da je njegova odgovornost za rezultate DS-a najveća, ali da on nije jedini odgovoran za rezultate stranke. Dodao je da je u prethodnom periodu bio previše popustljiv i prema pojedinim ministrima i prema nekim članovima DS-a, te da je pravio kadrovske greške i insistirao na ljudima koji imaju bezobzirne ambicije.
Šikaniranje u medijima

Dan ranije, Tadić je, kako piše Al-Jazeera, poslije sjednice užeg Predsjedništva stranke, rekao da neće podnijeti ostavku i da je, iako postoji opasnosti da izgubi izbore za predsjednika stranke, optimista po tom pitanju.

– Nema nikakvih tajnih planova, imali smo sjednice svih organa i stranačkih tijela i na sjednici GO će se odlučivati kojim pravcem će se birati rukovodstvo DS-a, kazao je Tadić u petak, ističući da im je u svakom slučaju potreban novi legitimitet za vođenje stranke.

Prvi čovjek demokrata u petak je istakao da nikad ne odustaje, pa da to neće učiniti ni kada se ponovo bude birao predsjednik stranke.

– Čitavog života se borim i čak sam podnio ostavku na mjesto predsjednika Srbije da bi uspostavio novi legitimitet kada je u pitanju državna i politika o Kosovu. Morate biti spremni na izbore i da se borite za sebe, a jedan od rizika je da budete predmet šikaniranja i laži u medijima, rekao je Tadić, koji je na pitanje da li računa na povjerenje najbližih saradnika, odgovorio da će se na GO vidjeti ko kome iskazuje povjerenje.

Osvrćući se na odnos sa zamjenikom predsjednika stranke Draganom Ðilasom, za koga je u medijima pisano da traži
Tadićev odlazak sa vrha stranke ili bi u suprotnom, mogao da napravi novu partiju, Tadić je kazao:
– Odnos je vrlo korektan, ljudi koji ne razlikuju lično i javno u poslu zalutali su u politiku.

Linč demokrata

O ostavkama Tadića i drugih u rukovodstvu DS-a danima se špekuliralo u medijima, a prva koja je to učinila, i to baš u petak uoči sjednice užeg Predsjedništva stranke kojoj je trebalo da prisustvuje, bila je potpredsjednica stranke Jelena Trivan.

– Stvarni poraz DS-a nije se dogodio na izborima, nego onda kada je DS počeo da se bavi sobom, a da zaboravlja građane koji su za njega glasali na izborima i svoje članove. Članovi stranke mjesecima preživljavaju politički progon, ostaju bez posla, trpe prijetnje i ucjene, a DS nema snage da tome stane na put i zaštiti svoje ljude od kojih je unutarstranačka polemika postala važnija, napisala je Trivan.

Ona je dodala da se na javnoj sceni događa linč demokrata, a da svi šute, boreći se samo da njih lavina na proguta.

– Lično ne želim da učestvujem ni u kakvim procesima koji bi urušili DS. Zbog svega toga podnosim ostavku na mjesto potpredsjednice DS-a, imajući u vidu da oni koji snose stvarno odgovornost u ovim mjesecima nisu to učinili, navela je Trivan.

Komentirajući zahtjeve za njegovu ostavku, kao i ostavku Trivan, Tadić je rekao da je to sasvim normalno, ali smjene moraju da se dešavaju u racionalnim uslovima i izrazio žaljenje zbog odlaska Trivan sa mjesta potpredsjednice

KOMENTARI