instant fap

Dvadeset godina od smrti frontmena Nirvane: Kurt Cobain – “posljednja velika rock zvijezda”

Dvadeset godina od smrti frontmena Nirvane: Kurt Cobain – “posljednja velika rock zvijezda”

ČAK I 20 godina nakon njegove smrti, pop kulturalno naslijeđe frontmena Nirvane i dalje živi.

Kurta Cobaina mnogi nazivaju “posljednjom velikom rock zvijezdom”, glazbenim genijem upečatljiva vokala koji je u isto vrijeme otkrivao sav njegov bijes i ranjivost. Njegov matični bend, za svog kratkog postojanja, uživao je ogromnu popularnost, a njihov najpoznatiji album, “Nevermind”, popeo se na sam vrh top ljestvica i ugrozio status velikih zvijezda kao što su Michael Jackson i Guns N’ Roses.

Moji stihovi su velika gomila kontradikcija

“Moji stihovi su velika gomila kontradikcija. Oni su podijeljeni i nalaze se negdje između mojih iskrenih stavova i osjećanja i sarkastičnih obećavajućih i humorističnih opovrgavanja ideala koji su već odavno iscrpljeni. Nastojim biti strastven i iskren, ali se također želim zabavljati i ponašati kao debil”, zapisao je Kurt Cobain u svom dnevniku, u vrijeme izlaska prvog albuma Nirvane “Bleach”.

“Ljudi mi prilaze i govore da im je ‘Nevermind’ promijenio život. Tada se prisjetim Kurta, toga koliko je bio predan, fokusiran i odlučan da napravi stvari koje je radio. Kad god to čujem, pripišem tu zaslugu njemu”, rekao je svojevremeno Krist Novoselic.

U njihovoj su glazbi podjednako uživali čudaci, outsideri i šminkeri, modni dizajneri pokušavali su oponašati Cobainov specifični stil, a džemperi karirane košulje ranih su 90-ih bile “must-have”. Naravno, i utjecaj na glazbenu scenu bio je golem, a mnogi su bendovi pokušavali profitirati imitirajući njihov zvuk. Međutim, nitko u ovih 20 godina nije uspio za grunge scenu učiniti ono što je učinio Cobain i njegov bend.

Što je pjesnik htio reći

“Za kog’ vraga novinari stalno inzistiraju na drugorazrednoj frojdovskoj interpretaciji mojih stihova, kada ih u devedeset posto slučajeva pogrešno objašnjavaju”, napisao je u dnevniku ogorčen tadašnjim rock-novinarstvom.

Iako je većinom nezahvalno otkrivati ‘što je pjesnik htio reći’, osobito kada je taj pjesnik Kurt Cobain, korak u tom smjeru napravio je Charles R. Cross u biografiji o njemu, “Kosa anđela”, rasvijetlivši okolnosti u kojima su nastajale neke od najpoznatijih pjesama Nirvane. Cobaina je za pjesme nadahnjivalo gotovo sve što se događalo oko njega i u njemu, od poremećenih odnosa u obitelji nakon nikad prežaljenog razvoda braka roditelja, preko stanja u društvu do ljubavnih veza.

Potonje je bio poticaj za pjesmu “About a Girl”, nastalu nakon prigovora njegove djevojke Tracy da piše o svemu osim o njoj. Kurt joj nikada nije priznao da je tu pjesmu napisao za nju, iako ju je svakodnevno uvježbavao u njezinom društvu. Bila je to njegova prva otvoreno ljubavna pjesma, a napisao ju je nakon što je tri sata preslušavao Beatlese.

Pjesmu “Polly” nadahnuli su novinski članci o brutalno silovanoj djevojci, a užas tog događaja Cobain je prikazao paralelno dajući ljudske karakteristike napadačima. Tema pjesme u kontrastu je i s nježnom i laganom melodijom, pa navodi slušatelje da nesvjesno i ležerno pjevuše uz priču o strašnom zločinu. Bob Dylan izdvojio je taj Cobainov uradak kao najhrabriji, ustvrdivši da “ovaj klinac ima srce”.

‘Klinac sa srcem’ nije volio biti predoslovan, pa nije htio priznati da je pjesma “Sliver” autobiografska, iako je svima koji su ga poznavali bilo jasno da priča o dječaku koji mora živjeti s bakom i djedom, a želi biti kod kuće s majkom, itekako ime veze s njim. O posljedicama nesređenih obiteljskih odnosa progovorio je i u pjesmi “Something in the Way”, kojom podsjeća na to kako se osjećao dok je živio kao beskućnik.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WIGyJ4dgpRw

Rock zvijezda novog vremena

Cobain je uspješno stvorio “rock zvijezdu novog vremena”. Ismijao je seksizam u rocku, a njegovi tekstovi često su se bavili nepravdom prema ženama i homoseksualcima. Cobain je postao i gay ikona i jedan je od prvih rokera koji su se pojavili na naslovnici LGBT časopisa “The Advocate”. Nošenje haljina na pozornici i ljubljenje s Kristom Novoselicem smetalo je homofobe u konzervativnijem dijelu SAD-a.

U istom je broju izjavio da se osjeća “gay duhom” i da je “vjerojatno biseksualan”.

Pet godina duga karijera bila je i više nego dovoljna da Cobaina i Nirvanu stavi u sam panteon rocka, ali slava se negativno odrazila na pjevača koji se tijekom tog perioda borio s vlastitim demonima.

5. travnja 1994.

Ovisnost koja je bila posljedica nikad konkretno dijagnosticiranih problema sa želucem, neprestane trzavice u burnoj vezi s Courtney Love, prezir prema zvjezdanom statusu i publici, sve je to u konačnici dovelo do prerane smrti koja je šokirala svijet glazbe.

Iako, kao u slučaju svake velike rock zvijezde, postoji niz teorija o njegovoj smrti, ona općeprihvaćena je da je Cobain 5. travnja oduzeo vlastiti život u svom domu u Lake Washingtonu.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XjpIw1Vlx_E

Obojica Kurtovih ujaka su počinila samoubojstvo a on sam je u mladim danima se često znao snimati Super-8 kamerom, snimivši jednom svoje samoubojstvo kao šalu. Njegova kćer Frances Bean Cobain je priredila zabavu povodom svog šesnaestog rođendana na kojoj je tema bila – samoubojstvo.

Tijelo je 8. travnja pronašao električar Gary Smith koji je isprva pomislio da pjevač spava sve dok nije uočio sačmaricu koja je bila uperena u njegovu bradu.

Pronađena je i poruka imaginarnom prijatelju iz djetinjstva (Boddah) u kojem je napisao da već godinama nije osjećao “uzbuđenje prilikom slušanja i stvaranja glazbe”. Više od pet tisuća obožavatelja nekoliko se dana kasnije skupila u Seattleu, a pojavila se i Courtney Love koja im je podijelila Cobainovu staru odjeću.

Rock ‘n’ Roll Hall of Fame i Dan Nirvane

Od “Bleacha”, preko albuma “Nevermind” i “In Utero”, pa sve do “Incesticidea” i “Nirvana Unplugged in New York”, utjecaj Cobaina i Nirvane neizmjeran je, a može se osjetiti i 20 godina kasnije. Ne samo u rocku već i u ostalim žanrovima.

Nakon uspješnog nastupa na MTV-ju u emisiji Unplugged, Cobain je spomenuo kako bi volio napraviti akustični, smireniji album. Čak je dogovarao i suradnju s frontmenom benda R.E.M., Michaelom Stipeom kojeg je izuzetno cijenio.

Jedno je sigurno – sjećanje na njega još nije izblijedilo, u rodnom i od njega ne baš voljenom Aberdeenu nedavno je dobio svoj dan koji će se obilježavat na datum kada je rođen, 20. veljače, dobio je i svoj kip u aberdeenskom Povijesnom muzeju, ali i lik u stripu. Nirvana će 10. travnja biti uvrštena u Kuću slavnih Rock ‘n’ rolla, a grad Hoquiam, gdje je Cobain živio vrlo kratko, tada će proslaviti Dan Nirvane.

index

KOMENTARI