instant fap
NaslovnicaUncategorized

Dvije solarne oluje jučer pogodile Zemlju

Dvije solarne oluje jučer pogodile Zemlju

Dvije solarne oluje jake klase M danas su pogodile Zemlju, objavili su naučnici

Aktivni region Sunca AR 1504, koji je trenutno okrenut u pravcu naše planete, izbacio je 13. i 14. juna koronalnu masu (CME). Prva erupcija trajala je relativno dugo, tri časa, a vrhunac je doživjela 13. juna u 13:17 časova GMT.

Putujući brzinom od oko 603 kilometara u sekundi, ova solarna oluja klase M1.2 je danas pogodila Zemlju, ali je zbog sporog kretanja efekat bio minimalan.

Druga erupcija je takođe dugo trajala, vrhunac je bio 14. juna u 14:08 GMT, međutim ova oluja, klase M1.5, je putovala mnogo brže. Preliminarne analize Svemirskog centra “Godard” pokazale su da se kretala brzinom od oko 1.360 kilometara u sekundi.

Ova oluja klase M, od koje je jača jedino klasa X, osim Zemlje mogla bi da pogodi Mars i svemirski teleskop “Spicer”, prenijeli su strani mediji.

Naučnici poručuju da ipak nema razloga za brigu – najjači efekat “blizanaca” klase M biće pojačana aurora borealis. Nijedna od dvije sunčeve erupcije nije dosegla klasu X, koja bi mogla da uzrokuje ozbiljne prekide u strujnoj mreži ili satelitskoj komunikaciji.