instant fap

Džamija u Čaplju uskoro u novom i ljepšem sjaju

Džamija u Čaplju uskoro u  novom i ljepšem sjaju

Radovi na uređenju enterijera džamije u džematu Čaplje bliže se kraju i do sada je urađeno oko 80 posto planiranih aktivnosti. Ovaj vjerski objekat će tako, uskoro, zasijati u novom i ljepšem sjaju.

Cjelokupan projekat finansiraju složni mještani iz ovoga mjesta. Unutrašnjost džamije se oslikava islamskom kaligrafijom i drugim motivima, a ove poslove radi Nermina Vehab Đulović, nastavnica kaligrafije i islamske umjetnosti. U proteklom periodu ona je oslikala veliki broj džamija u Bosni i Hercegovini, među kojima i unutrašnjost Hamzibegove džamije u Sanskom Mostu.Također, planira se potpuna rekonstrukcija cjelokupne unutrašnjosti džamije, nabavka novih prostirki i ostaloga, a cjelokupna investicija koštaće oko 50 hiljada maraka.

Nedavno se navršilo punih dvadeset godina od otvorenja džamije u Čaplju, koja se posebno izdvaja svojom arhitekturom, stilom i ljepotom. Džamija je porušena 1992. tokom agresije na BiH, a ponovo je obnovljena 2001. godine. Spoljašnost ove čarobne džamije nije tipična za džamije sa naših područja, pa je to ono što očarava sve posjetioce i putnike koji, ovuda dok prolaze, jednostavno moraju stati i posjetiti ovu ljepoticu.

KOMENTARI