instant fap
NaslovnicaSport

Džumhur kod Bahe: Imao sam priliku da nastupam za Hrvatsku, uporedo sam trenirao tenis i fudbal u FK Sarajevo

Džumhur kod Bahe: Imao sam priliku da nastupam za Hrvatsku, uporedo sam trenirao tenis i fudbal u FK Sarajevo

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur (30) gostovao je u emisiji Top Gol kod Sabahudina Topalbećirevića Bahe.

Damir je na početku razgovora govorio o negativnim komentarima na društvenim mrežama o njemu.

“Vi to imate u glavi, ali nekada je teško shvatiti da ljudi drugačije razmišljaju. Naravno, postoji i ljubomora. Postoji nešto što vuče ljude da napišu taj ružni komentar. Ipak, kada se vide na ulici onda traže sliku od vas. Ja sam prestao u posljednje vrijeme čitati te komentare. Mislim da bi me sada još više pogodilo da pročitam nešto loše. Prije su me često ružni komentari znali isprovocirati, odnosno izbaciti iz takta.”

Džumhur je nakon toga otkrio detalje sa početka svoje karijere.

“Sa sedam godina sam krenuo igrati turnire. Moj prvi turnir je bio u kategoriji do 10 godina i osvojio sam ga. Uvijek sam u svojoj kategoriji i u kategoriji godinu starijih od sebe bio neprikosnoven u Bosni i Hercegovini. To je bio znak da idem na viši nivo. Sa 12 godina sam prvi put otišao na neki europski turnir. To je bilo nezvanično Europsko prvenstvo i igralo se u Italiji. Taj sam turnir osvojio. U tom nekom periodu ja nisam znao šta je poraz. Ipak, koliko god to bilo dobro, kasnije jednim dijelom nije bilo dobro u nastavku moje karijere. Ja sam takav da ne volim da gubim. Mrzim poraze. To je strast za pobjedom”, kazao je Damir i ispričao zanimljivu anegdotu kada je trenirao u juniorima FK Sarajevo.

“Tenis je bila moja prva ljubav, ali sam volio igrati fudbal. Uz društvo sam zavolio fudbal i mislim da sam bio veoma talentovan. Jedno vrijeme sam uporedo trenirao tenis i fudbal i to isključivo zbog kondicije. Ja sam trenirao tenis na Koševu, a pored je bio teren na kojem su trenirali juniori Sarajeva. Naravno, ja sam veliki navijač Želje i živim na Grbavici. U to vrijeme juniore Sarajeva je trenirao Dženan Uščuplić. Moj otac me upisao da treniram u Sarajevo. Ja nisam bio presretan zbog toga. Ipak, to je bilo odlično jer sam odmah išao na treninge fudbala nakon tenisa. Igrao sam veoma dobro i bio sam uspješan. Čak je Uščuplić htio da me stavi u prvi tim. Nažalost, nikada nisam igrao utakmice jer su oni igrali vikendom, a ja sam tada imao teniske turnire. I danas volim da igram fudbal i bitno je da igrate sa ljudima koji neće da budu grubi.”

Naš teniser je ispričao i da je imao ponudu da igra za Hrvatsku, ali za njega nije bilo nikakve dileme oko izbora reprezentacije.

“Prvi seniorski nastup imao sam u Zagrebu. Dobio sam pozivnicu i to je bilo iznenađujuće. Ja sam uporedo igrao prvenstva u BiH i Hrvatskoj. Moji roditelji su imali hrvatski pasoš, pa sam ga i ja dobio. Imao sam priliku da nastupam za Hrvatsku i tada sam dobio prilično dobre uslove. Međutim, moja porodica i ja smo odlučili da nastupam za BiH. To je prvenstveno bila moja želja. Drago mi je što danas branim boje Bosne i Hercegovine i što igram za našu reprezentaciju.”

Damir je govorio o usponima i padovima u svojoj karijeri, Novaku Đokoviću, Rafaelu Nadalu, Rogeru Federeru, ali i mnogim drugim stvarima.

KOMENTARI